Επίθεση Ολλανδία: Συνελήφθη ο 37χρονος Τούρκος-Τι λέει ο πατέρας του

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα τουρκικής καταγωγής, που φέρεται να εμπλέκεται στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη σήμερα, με απολογισμό τρεις νεκρούς και πέντε τραυματίες, επιβεβαίωσαν οι αρχές της πόλης.

Ο ύποπτος αναγνωρίστηκε ως ο 37χρονος Γκοκμέν Τανίς. «Ο βασικός ύποπτος συνελήφθη» έγραψε η δημοτική αρχή της Ουτρέχτης σε ένα tweet.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο 37χρονος Τούρκος είχε ποινικό μητρώο.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο εισαγγελέας Ρούτγκερ Γιούκεν είπε ότι ο Τανίς είχε στο παρελθόν συλληφθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, τα κίνητρά του δεν έχουν αποσαφηνιστεί, θα μπορούσαν να είναι «οικογενειακοί λόγοι». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NOS News, έχει συλληφθεί και ένα δεύτερο άτομο σε σχέση με την επίθεση. 

Η ολλανδική αστυνομία αναζητούσε τον 37χρονο Τούρκο, μετά τους πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη και καλούσε τους πολίτες  να μην τον πλησιάζουν.

«Η αστυνομία σας ζητά να προσέχετε τον 37χρονο Γκιοκμάν Τανίς (γεννημένος στην Τουρκία) σε σχέση με το περιστατικό σήμερα το πρωί», ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την φωτογραφία του υπόπτου και ζήτησε από τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τις αρχές και να δώσουν πληροφορίες για το που μπορεί να βρίσκεται.  

Τούρκος επιχειρηματίας που μένει στην Ουτρέχτη ανέφερε ανώνυμα στην τουρκική έκδοση του BBC ότι ο Τανίς έχει συλληφθεί στο παρελθόν ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Ο επιχειρηματίας αποκάλεσε τον Τανίς «μοναχικό» και αποκάλυψε ότι ταξίδεψε και πήρε μέρος σε μάχες στην Τσετσενία. 

Τι λέει ο πατέρας του

Ο πατέρας του 37χρονου Τούρκου δήλωσε σήμερα ότι θέλει να "τιμωρηθεί" ο γιος του, εφόσον είναι πράγματι ο δράστης της επίθεση.

"Αν το έκανε, πρέπει να τιμωρηθεί", είπε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA ο Μεχμέτ Τανίς, πατέρας του Γκιοκμέν Τανίς τον οποίο αναζητά η ολλανδική αστυνομία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η οικογένεια του Τανίς κατάγεται από το Γιοζγκάτ, στην κεντρική Τουρκία.

Ο Μεχμέτ Τανίς είπε ότι επέστρεψε στην Τουρκία από την Ολλανδία το 2008, αφού χώρισε με τη σύζυγό του η οποία έμεινε πίσω μαζί με τον γιο τους, τον Γκιοκμέν. Ο πατέρας ξαναπαντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην επαρχία της Καισάρειας.

"Δεν έχω μιλήσει, δεν έχω καμία επαφή με τον γιο μου εδώ και 11 χρόνια. Δεν έχουμε μιλήσει από το 2008", συνέχισε ο Μεχμέτ Τανίς. "Δεν είχε επιθετική συμπεριφορά. Όμως στο μεταξύ πέρασαν 11 χρόνια. Τι έγινε, τι βίωσε; Δεν γνωρίζω τίποτα", κατέληξε.


 

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ