Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Υπέρ πρότασης που απορρίπτει ένα Brexit χωρίς συμφωνία υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή ψήφισαν οι Βρετανοί βουλευτές, με ψήφους 321 έναντι 278.

Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία απέρριπτε μεν το ‘no deal’ στις 29 Μαρτίου, αλλά σημείωνε ότι το ενδεχόμενο του μη συντεταγμένου Brexit παραμένει στο τραπέζι μέχρι να επικυρωθεί κάποια συμφωνία για το Brexit.

Η κύρια κυβερνητική πρόταση τροποποιήθηκε καθώς οι βουλευτές υπερψήφισαν (με 312 ψήφους υπέρ και 308 εναντίον) τροπολογία που άλλαζε τη διατύπωση ώστε να απορρίπτεται το Brexit χωρίς συμφωνία υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις.

Η ίδια ακριβώς τροπολογία είχε εγκριθεί και τον Ιανουάριο με ψήφους 318 υπέρ και 310 κατά. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα πρόκειται παρόλα αυτά για μη δεσμευτική τροπολογία.

Σημειώνεται ότι η βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Κάρολαϊν Σπέλμαν που είχε καταθέσει την τροπολογία επιχείρησε να την αποσύρει, ωστόσο η βουλευτής των Εργατικών Υβέτ Κούπερ που την είχε συνυπογράψει απαίτησε να τεθεί προς ψήφιση.

Δεύτερη τροπολογία, η οποία παρέπεμπε σε διαδικασία ενός «ελεγχόμενου» no deal, απορρίφθηκε με ψήφους 374 κατά και 164 υπέρ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνιστά στην ουσία μία ακόμα κοινοβουλευτική ήττα για την πρωθυπουργό Μέι, η οποία στο τέλος και σε αντίθεση με ό,τι προγραμμάτιζε ψήφισε ενάντια στην απόρριψη του no deal.

Εφόσον δε αποδειχθεί ότι μέλη της κυβέρνησής της αγνόησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της τροποποιημένης πρότασης, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν παραιτήσεις ή αποπομπές από το κυβερνητικό σχήμα.

Ψηφοφορία περί αναβολής Brexit την Πέμπτη στο Λονδίνο

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε μετά από τη νέα κοινοβουλευτική ήττα με την υπερψήφιση της τροποποιημένης πρότασης για απόρριψη του Brexit χωρίς συμφωνία υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, ότι την Πέμπτη οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί πρότασης αναβολής της εξόδου από την ΕΕ.

Η πρόταση της κυβέρνησης αναφέρει ότι αν μέχρι την προσεχή Τετάρτη έχει επικυρωθεί κάποια συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θα ζητηθεί από την ΕΕ παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή τις παραμονές της έναρξης της θητείας του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε περίπτωση που δεν έχει εγκριθεί από τους Βρετανούς βουλευτές μια συμφωνία έως την Τετάρτη, τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί μία μεγαλύτερη παράταση, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η κυβερνητική πρόταση επιδέχεται τροπολογίες, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός