Τραμπ: Απαγορεύει τη δημοσιοποίηση θανάτων αμάχων σε αμερικανικές επιδρομές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση και αξιωματούχοι υπηρεσιών πληροφοριών ήταν υποχρεωμένοι να αναφέρουν ετησίως τον αριθμό αμάχων που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

Το εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε το 2016 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποχρέωνε την κυβέρνηση να δίνει στη δημοσιότητα κάθε χρόνο έως την 1η Μαΐου τον αριθμό των βομβαρδισμών που εξαπέλυσαν στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον «τρομοκρατικών στόχων εκτός περιοχών εχθροπραξιών» και μια εκτίμηση θανάτων μαχητών και αμάχων.

Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε κάποιο λόγο για την ανάκληση του εκτελεστικού διατάγματος από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Πέρσι, η αμερικανική προεδρία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το σύστημα ίσως να χρειαζόταν επανεξέταση, καθώς οι αρχές απέτυχαν να δώσουν την αναφορά τους μέχρι την προθεσμία της 1ης Μαΐου.

Ο νόμος του Κογκρέσου εξακολουθεί να απαιτεί από την κυβέρνηση να δίνει αναφορές στους βουλευτές για τους εν λόγω βομβαρδισμούς, με αυτές τις αναφορές ωστόσο να είναι απόρρητες.

Ο Ομπάμα είχε επιδιώξει να κάνει περισσότερο διαφανείς τις πτυχές του προγράμματος αμερικανικών βομβαρδισμών. Το 2016, για παράδειγμα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών και παρόμοιων επιθέσεων, εκ των οποίων 64 έως 116 άμαχοι.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν τους επίσημους αριθμούς θανάτων αμάχων, τονίζοντας ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ