Κλείσιμο

Ελεύθερος από το Πακιστάν ο Ινδός πιλότος - Οι πρώτες δηλώσεις του

Το Ισλαμαμπάντ απελευθέρωσε την Παρασκευή, όπως είχε προαναγγείλει τον Ινδό πιλότο Abhinandan Varthaman, το μαχητικό του οποίου είχε καταρρίψει πάνω από την διοικούμενη από το Πακιστάν περιοχή του Κασμίρ. 

Σύμφωνα με το BBC, o σμήναρχος παραδόθηκε σε ινδούς αξιωματούχους κοντά σε μια διέλευση των συνόρων με το Πακιστάν. Ο πιλότος περιέγραψε την εμπειρία του στην τηλεόραση του Πακιστάν, αναφέροντας πως ήταν «πολύ εντυπωσιασμένος» από τον πακιστανικό στρατό.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν δήλωσε ότι η απελευθέρωση του πιλότου αποτελεί μια «χειρονομία ειρήνης» στην Ινδία.

Η Ινδία και το Πακιστάν - και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις - διεκδικούν ολόκληρο το Κασμίρ, αλλά η κάθε χώρα ελέγχει μόνο τμήματα του.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νάρεντρα Μόντι είπε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών «έφεραν το έθνος μας πιο κοντά». «Ο τρόπος με τον οποίο το έθνος υποστήριξε τις ένοπλες δυνάμεις μας είναι εξαιρετικός, και υποκλίνομαι σε όλους τους Ινδούς για αυτό», είπε.

Ο πιλότος παρουσιάζεται ως ήρωας στην Ινδία, όπου πλήθη με πανό και γιρλάντες να συγκεντρώνονταν στο συμβολικό πέρασμα των συνόρων Wagah - το μόνο νόμιμο σημείο διέλευσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
Πηγή: skai.gr