Πυρηνικό θρίλερ στο Κασμίρ: Απελευθέρωση του πιλότου ζητά η Ινδία (vid)

Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό του πιλότου που συνελήφθη σήμερα στο Πακιστάν μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του ζήτησε η Ινδία, καθώς η ένταση ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο του αιχμάλωτου πιλότου, σημειώνοντας πως ο τυγχάνει μεταχείρισης που συνάδει με «το στρατιωτικό ήθος». Δεν κάνει λόγο για ενδεχόμενο απελευθέρωσής του. Ο πιλότος δηλώνει πως είναι καλά στην υγεία του.



Οι δύο πλευρές έχουν δώσει αντικρουόμενες περιγραφές για το σημερινό εναέριο επεισόδιο. Το Ισλαμαμπάντ υποστηρίζει πως κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά, ενώ το Νέο Δελχί αντιτείνει πως έχασε μόνον ένα MiG-21 και κατέστρεψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος.

Η μεταχείριση του πιλότου μπορεί να αποδειχτεί «κλειδί» για την αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα σημεία μετά τον πόλεμο του 1971.

Η νεότερη κρίση άρχισε στις 14 Φεβρουαρίου, όταν βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 40 άνδρες της ινδικής παραστρατιωτικής χωροφυλακής στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Την ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Τζαΐς-ε-Μοχάμαντ, η οποία, σύμφωνα με την Ινδία, εδρεύει στο Πακιστάν.

Ως αντίποινα η Ινδία εξαπέλυσε χθες αεροπορική επιδρομή σε εδάφη που ελέγχει το Πακιστάν, υποστηρίζοντας πως έπληξε κέντρο εκπαίδευσης των τρομοκρατών, σκοτώνοντας πολλούς μαχητές και εκπαιδευτές. Το Ισλαμαμπάντ υποστηρίζει από την πλευρά του ότι τα ινδικά πυρά έπληξαν ακατοίκητο χώρο.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, έχει ζητήσει διάλογο από τον ινδό, ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να οδηγήσει σε πυρηνικό όλεθρο.

Η Ινδία πάντως ζητά από το Πακιστάν να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων ισλαμικών οργανώσεων που, όπως υποστηρίζει, εδρεύουν στο έδαφός του.
Πηγή: skai.gr