Νέα μέτρα κατά του Μαδούρο εξετάζουν ΗΠΑ και Γουαϊδό

Την άσκηση περαιτέρω πιέσεων στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο θα εξετάσουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και κράτη της Λατινικής Αμερικής, στον απόηχο των αποτυχημένων προσπαθειών για εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα το Σαββατοκύριακο.

Στην συνεδρίαση ης Ομάδας της Λίμας, που θα φιλοξενηθεί στην Μπογκοτά της Κολομβίας, θα λάβει μέρος και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό. Την Ουάσιγκτον θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο κ. Πενς αναμένεται να ανακοινώσει «ξεκάθαρες ενέργειες», όπως δήλωσε στο Associated Press ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. «Θα δείξουμε στην υφήλιο και στον Μαδούρο πως οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας, στο πλευρό του Γουαϊδό».

Το Σαββατοκύριακο, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας τους καθεστώτος Μαδούρο εμπόδισαν βίαια την εισροή τροφίμων και φαρμάκων, ο κ. Γουαϊδό κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο, στην πρώτη έμμεση αναφορά του σε σενάριο στρατιωτικής επέμβασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε από την πλευρά του πως οι ημέρες του κ. Μαδούρο «είναι μετρημένες».

Παρά ταύτα ο Καναδάς και οι χώρες της Νοτίου Αμερικής που έχουν αναγνωρίσει τον Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο αντιτίθενται στην χρήση στρατιωτικής βίας.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας, που είναι κρίσιμη πηγή εσόδων για το Καράκας, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να κερδίσει την εύνοια των ένοπλών δυνάμεων.

Περισσότεροι από 100 μέλη των δυνάμεων Μαδούρο αυτομόλησαν το Σαββατοκύριακο και πολλοί δήλωσαν πίστη στον κ. Γουαϊδό, όμως ακόμα το μεγαλύτερο μέρος του στρατού και της αστυνομίας παραμένει πιστό στο καθεστώς.

Οι προσπάθειες για εισροή βοήθειας το Σαββατοκύριακο ήταν μία κρίσιμη δοκιμασία για το καθεστώς Μαδούρο, το οποίο υποστηρίζει πως τα τρόφιμα είναι δηλητηριασμένα και θα αποτελούσαν πρόσχημα για στρατιωτική εισβολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το έργο της αντιπολίτευσης ίσως καταστεί πιο δύσκολο από την απουσία του κ. Γουαϊδό, ο οποίος μετέβη στην Κολομβία παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη του είχε απαγορεύσει την έξοδο από την Βενεζουέλα λόγω έρευνας που διεξάγεται σε βάρος του. Δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσει να επιστρέψει.
Πηγή: skai.gr