Δεν ακυρώνω την αγορά των S-400, διαμηνύει ο Ερντογάν στις ΗΠΑ

Η Τουρκία δεν πρόκειται να ακυρώσει την σύμβαση για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, διαμήνυσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως τα ρωσικά όπλα θα παραδοθούν τον Ιούλιο.

«Έχουμε κάνει την συμφωνία για τους S-400 με την Ρωσία, επομένως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να οπισθοδρομήσουμε, η δουλειά έχει γίνει», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την σύνοδο κορυφής Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στο Σότσι, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τόνισε πως η Άγκυρα συνεχίζει να λειτουργεί με βάση την συμφωνία που προβλέπει παράδοση S-400 τον Ιούλιο.

Η τοποθέτηση του τούρκου προέδρου έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Κογκρέσο των ΗΠΑ επαναβεβαίωσε το «πάγωμα» της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εν μέρει λόγω των S-400, και ζήτησε νέα εξέταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο απόκτησης και του αμερικανού πυραυλικού συστήματος Patriot, αλλά εφόσον η αγορά εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Προσέθεσε πως σε περίπτωση συμφωνίας για το Patriot θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω ζητήματα, όπως η κοινή παραγωγή και το πρόγραμμα παραλαβής. «Μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι θετική σε ό,τι αφορά την ταχεία αποστολή, δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρη θέση για την κοινή παραγωγή και την χρηματοδότηση», είπε ο κ. Ερντογάν.

Η Άγκυρα παραδοσιακά απαιτεί η παραγωγή μεγάλων οπλικών συστημάτων να γίνεται εν μέρει από εγχώριους εργολάβους, ώστε να επιτυγχάνεται μεταφορά τεχνογνωσίας.
Πηγή: skai.gr