Στα πρόθυρα εκλογών η Ισπανία: Ήττα Σάντσεθ στον προϋπολογισμό

Ήττα στην προπαρασκευαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό υπέστη η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, οδηγώντας την ιβηρική χώρα στα πρόθυρα πρόωρων εκλογών.

Νωρίτερα πολιτικές πηγές είχαν αναφέρει στο πρακτορείο Reuters πως σε περίπτωση απόρριψης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην σημερινή διαδικαστική ψηφοφορία ο κ. Σάντσεθ θα προσφύγει στις κάλπες.

Δεν είναι γνωστό πότε ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις όποιες αποφάσεις του. Οι πηγές του Reuters ανέφεραν πως επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η 14η και η 28η Απριλίου.

Ο προϋπολογισμός απορρίφθηκε με 191 έδρες έναντι 158 και μία αποχή, καθώς τα καταλανικά κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση Σάντσεθ καταψήφισαν, διαμαρτυρόμενα για την στάση του Σοσιαλιστή ηγέτη στο αίτημα για ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Η κυβέρνηση είχε εξ αρχής διαμηνύσει πως δεν θα δεχτεί το αίτημα των αυτονομιστικών κομμάτων για επίσημο δημοψήφισμα στην Καταλονία με αντάλλαγμα την στήριξη στον προϋπολογισμό.

Η σχέση του κ. Σάντσεθ με τα καταλανικά κόμματα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της δίκης 12 επιφανών καταλανών αυτονομιστών, η οποία άρχισε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην Μαδρίτη.

Κατηγορούνται κατά περίπτωση για στάση, εξέγερση και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος σχετικά με το δημοψήφισμα του 2017 και το επακόλουθο ψήφισμα απόσχισης που πέρασε η καταλανική περιφερειακή Βουλή.

Ο κ. Σάντσεθ ανέλαβε τα ηνία της Ισπανίας τον περσινό Ιούνιο, αφότου κατόρθωσε να συσπειρώσει την ακροδεξιά και τους αυτονομιστές και να ρίξει τον πρωθυπουργό του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι σε ψήφο δυσπιστίας.
Πηγή: skai.gr