Προτάσεις επί προτάσεων για το Brexit λίγο πριν την αποψινή ψηφοφορία

Σε συμβιβαστική πρόταση για τα επόμενα βήματα στο Brexit έχουν καταλήξει οι αντίπαλες πτέρυγες στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, όπως επιβεβαίωσαν οι ίδιοι οι βουλευτές αργά τη νύχτα της Δευτέρας.

Μετά από μυστικές επαφές η ομάδα των ακραιφνών ευρωσκεπτικιστών ERG και η ομάδα των φιλοευρωπαιων βουλευτών παρουσίασαν το σχέδιο με την ονομασία «συμβιβασμός του Μαλτχάουζ», από το επίθετο του υφυπουργού Στέγασης Κιτ Μαλτχάουζ που είχε την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με αυτόν το συμβιβασμό, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει σε πρώτη φάση να διεκδικήσει περαιτέρω παραχωρήσεις από την ΕΕ ως προς το λεγόμενο
'backstop'. 

Το backstop συνιστά την ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία σε περίπτωση που δεν προκύψει συνολική συμφωνία.

Προβλέπει την παραμονή ολοκλήρου του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση μετά από τη μεταβατική περίοδο, έως ότου βρεθεί άλλη λύση για τα ιρλανδικά σύνορα.

Σύμφωνα με τη δεύτερη φάση του σχεδίου, αν η κα Μέι δεν πετύχει στην αποστολή αυτή, τότε θα πρέπει να προτείνει επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου κατά ένα χρόνο το μέγιστο, δηλαδή έως το τέλος του 2021. 

Αν και μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί κάποια συμφωνία που θα λύνει το ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία, τότε οι βουλευτές προτείνουν αντί του backstop να ισχύσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» που θα προβλέπει τη συνέχιση του εμπορίου με την ΕΕ χωρίς δασμούς μέχρι οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες για μια εμπορική σχέση βασισμένη στους στοιχειώδεις κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Μια τέτοια πρόταση, ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει δεκτή από τους Ευρωπαίους, που διατείνονται πως η Συμφωνία Αποχώρησης που περιλαμβάνει το backstop είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η συμβιβαστική πρόταση των Συντηρητικών βουλευτών δεν έχει καν ακόμα κερδίσει τη στήριξη της Ντάουνινγκ Στριτ.


Η κα Μέι ενημέρωσε το βράδυ τους βουλευτές της σε έκτακτη συνεδρίαση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει απόψε τροπολογία του βουλευτή σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι. 

Η τροπολογία αυτή αναφέρει ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα στηρίξει τη συμφωνία του Brexit που έχει υπογράψει η πρωθυπουργός, εφόσον το backstop αντικατασταθεί από «εναλλακτικές διευθετήσεις» για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.

Η κα Μέι πιστεύει ότι με μία τέτοια απόφαση της Βουλής θα έχει ένα ενισχυμένο επιχείρημα όταν πάει στις Βρυξέλλες να ζητήσει παραχωρήσεις επί του backstop, όσο και αν οι Ευρωπαίοι μέχρι τώρα κρατούν αρνητική στάση.

Παρά το γεγονός πάντως ότι η πρωθυπουργός έχει θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών έχουν πει ότι θα την αγνοήσουν και ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία Μπρέιντι, καθώς τη θεωρούν πολύ ασαφή.

Η τροπολογία Μπρέιντι είναι μία από τις πολλές τροπολογίες-προτάσεις που έχουν υποβάλει βουλευτές ως προς το τι δέον γενέσθαι με το Brexit. Η ψηφοφορία επί των τροπολογιών που θα επιλέξει εντός της ημέρας ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 7 ώρα Βρετανίας.

Θα έχει προηγηθεί συζήτηση εξίμιση ωρών, η οποία θα κλείσει με ομιλία της Τερέζα Μέι.

Η άλλη τροπολογία που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον προέρχεται από τη φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα των βουλευτών, με επικεφαλής τη βουλευτή των Εργατικών Υβέτ Κούπερ. 

Η τροπολογία ορίζει πως η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει στις 5 Φεβρουαρίου ένα νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση που δεν έχει επικυρωθεί μία συμφωνία του Brexit έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50.

Η τροπολογία Κούπερ θεωρείται εξαιρετικά σημαντική διότι στην ουσία δύναται να αναθέσει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit στους βουλευτές, από τη στιγμή που συνοδεύεται από πρόταση νόμου.

Κρίσιμο για το αν τελικά εγκριθεί απόψε αυτή η τροπολογία θεωρείται το κατά πόσο τελικά θα λάβει την επίσημη στήριξη του Εργατικού Κόμματος.

Ο ηγέτης αυτού, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει καταθέσει δική του τροπολογία που προβλέπει τη συζήτηση στη Βουλή επί της πιθανότητας μίας μόνιμης τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, καθώς και επί της πιθανότητας δεύτερου δημοψηφίσματος.

Τροπολογία που ζητά ευθέως νέο δημοψήφισμα έχουν καταθέσει οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Μεταξύ των υπολοίπων τροπολογιών υπάρχουν κι άλλες που ζητούν παράταση του Άρθρου 50 ή αποκλεισμό της πιθανότητας του 'no deal'.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός