Συγκέντρωση ακροδεξιών στο Άουσβιτς την ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα

Δεκάδες Πολωνοί ακροδεξιοί και εθνικιστές συναθροίστηκαν στον χώρο του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς την Κυριακή, την ίδια στιγμή που αξιωματούχοι και επιζώντες του Ολοκαυτώματος συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την 74η επέτειο από την απελευθέρωση της μονάδας από τους συμμάχους.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ακροδεξιοί διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά την ετήσια τελετή στο Άουσβιτς, η οποία συμπίπτει και με την παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι δύο ομάδες κινήθηκαν σε διαφορετικούς χώρους του παλιού στρατοπέδου συγκέντρωσης και δεν συναντήθηκαν.

Οι ακροδεξιοί, που ήταν τυλιγμένοι με πολωνικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα όπως «πολωνικό ολοκαύτωμα», τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και κατέθεσαν λουλούδια. Πολλοί Πολωνοί αρνούνται πως κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Ναζί συμπατριώτες τους συμμετείχαν ή υποστήριζαν τους διωγμούς του εβραϊκού πληθυσμού.

«Το εβραϊκό έθνος και το Ισραήλ κάνουν το παν ώστε να αλλάξουν την ιστορία του πολωνικού έθνους», δήλωσε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς συγκέντρωσης και μέλος του Κινήματος για την Πολωνική Ανεξαρτησία, σύμφωνα με το Reuters. «Οι πολωνοί πατριώτες δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό».

Σχεδόν το σύνολο των 3,2 εκατομμυρίων εβραίων που ζούσαν προπολεμικά στην Πολωνία εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Εβραίοι από κάθε περιοχή της Ευρώπης στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που λειτουργούσαν οι Γερμανοί σε πολωνικό έδαφος, όπως στο Άουσβιτς, στην Τρεμπλίνκα, στο Σόμπιμπορ και στο Μπελζέκ.

Συνολικά εξολοθρεύτηκαν περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίοι.

Πέραν των πολωνών εβραίων οι ναζί δολοφόνησαν και τουλάχιστον 1,9 πολωνούς άμαχους, σύμφωνα με το Μουσείο για Ολοκαύτωμα που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και στηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Πέρυσι οι σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Ισραήλ επιδεινώθηκαν απότομα όταν η εθνικιστική κυβέρνηση στην Βαρσοβία νομοθέτησε ποινές φυλάκισης για όποιον χρησιμοποιούσε εκφράσεις που επέρριπταν στην Πολωνία ευθύνη για το Ολοκαύτωμα (όπως «πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης»). Ο νόμος ψηφίστηκε αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε.
Πηγή: skai.gr