Η ΕΕ απορρίπτει το σχέδιο Β της Μέι για αναδιαπραγμάτευση του Brexit

Τροποποιήσεις στην συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του Brexit θα επιδιώξει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, προκαλώντας όμως την άμεση απόρριψη από την πλευρά των Βρυξελλών.

Σχεδόν μία εβδομάδα αφότου το κοινοβούλιο απέρριψε συντριπτικά την υφιστάμενη συμφωνία με διαφορά 230 εδρών, η κ. Μέι παρουσίασε σήμερα το αποκαλούμενο εναλλακτικό σχέδιό της ώστε να ολοκληρωθεί η έξοδος από την ΕΕ, χωρίς όμως να δώσει ιδιαίτερες λεπτομέρειες για τις προθέσεις της.

«Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι τον δρόμο ώστε να βρεθεί η στήριξη της Βουλής για μία συμφωνία», είπε η κ. Μέι, η οποία φαίνεται να ελπίζει πως θα φέρει στο στρατόπεδό της αρκετούς βουλευτές εάν εξασφαλίσει μικρές παραχωρήσεις από τους 27 εταίρους.

Η πρωθυπουργός δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο άτακτου Brexit άνευ συμφωνίας, ούτε το σενάριο ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση της διαδικασίας εξόδου πέραν της 29ης Μαρτίου, χωρίς όμως να δεσμευθεί πως θα κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Η θέση της Συντηρητικής πρωθυπουργού ωστόσο έτυχε αρνητικής υποδοχής από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία που απέρριψε η βρετανική Βουλή την περασμένη Τρίτη ήταν η καλύτερη δυνατή.

Ο κ. Μπαρνιέ κάλεσε την κ. Μέι να εστιάσει τις διαπραγματευτικές προσπάθειές της σε μία «πιο φιλόδοξη» μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ, παρά να προσπαθήσει να εκμαιεύσει αλλαγές στα συμφωνηθέντα για την Βόρεια Ιρλανδία ή για άλλα ζητήματα.

Με αυτά τα δεδομένα η πορεία του Brexit παραμένει αβέβαια, ενώ απομένουν λιγότερες από 10 εβδομάδες έως την 29η Μαρτίου, που είναι η ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σε μία προσπάθεια να καλλιεργήσει καλό κλίμα στις Βρυξέλλες η κ. Μέι ανακοίνωσε σήμερα πως θα αποσύρει το τέλος 65 λιρών που θα επιβαλλόταν σε ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ήθελαν να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην χώρα μετά το Brexit.
Πηγή: skai.gr