Απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στο αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας

Την πλήρη στήριξή τους στην αυτοκεφαλεία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία επισφραγίστηκε το Σαββατοκύριακο των Θεοφανείων, εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έκανε λόγο για «ιστορική επιτυχία» στην προσπάθεια του Κιέβου να χαράξει το μέλλον του, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την Ρωσία.

Η χορήγηση αυτοκεφαλείας από το Φανάρι έθεσε τέλος στην πνευματική υπαγωγή της Ουκρανίας στην Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία χρονολογούνταν από τον 17ο αιώνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σταθερά την θρησκευτική ελευθερία, περιλαμβανομένης της ελευθερίας θρησκευτικών ομάδων να διοικούν την θρησκεία τους […] χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», προσέθεσε ο κ. Πομπέο σε γραπτή δήλωσή του.

Ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος από την πλευρά του έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχίσματος στο εσωτερικό του ορθόδοξου κόσμου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έχει συνδέσει την θρησκευτική αποσύνδεση από την Ρωσία με την ευρύτερη γεωπολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην Μόσχα και τον Κίεβο.

Το 2014 η Ρωσία απέσπασε από την Ουκρανία την Χερσόνησο της Κριμαίας, μέσω αποστολής στρατού και δημοψηφίσματος το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα.
Πηγή: skai.gr