Ο Τραμπ έστειλε αντιτορπιλικό στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ένα ακόμη πολεμικό πλοίο έστειλε στη Νότια Σινική Θάλασσα η κυβέρνηση Τραμπ σε σαφές μήνυμα κατά της Κίνας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπλευσε στη Νότια Σινική Θάλασσα τη Δευτέρα για να αμφισβητήσει «υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal πρόκειται για το αντιτορπιλικό USS McCampbell που προέβη σε περιπολία κοντά στα νησιά Παρασέλ. Τα νησιά Παρασέλ είναι ένα μικρό σύμπλεγμα από κοραλλιογενείς ατόλλες, περίπου 400 χλμ ανατολικά του Βιετνάμ, στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ανήκουν διοικητικά στην Κίνα, διεκδικούνται όμως και από την Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Το αντιτορπιλικό εξετέλεσε μια αποστολή υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας». 

«Η περιπολία του πλοίου είχε ως στόχο τις ‘’υπερβολικές ναυτικές αξιώσεις’’ από το Πεκίνο και να ‘’προασπίσει την πρόσβαση στις πλωτές οδούς βάσει του διεθνούς δικαίου» σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού.


Ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει το Πεκίνο θα υπάρξουν «συνέπειες» για τις κινήσεις της με τις οποίες προχωράει στη «στρατιωτικοποίηση» της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η Κίνα εγκατέστησε πυραύλους.

Τον Αύγουστο το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι ένα ακόμη αμερικανικό αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε στη Νότια Σινική Θάλασσα σε μια ακόμη αποστολή υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», παραβιάζοντας, όπως ανέφερε, το διεθνές και το κινεζικό δίκαιο.

Πηγή: skai.gr