Ρωσία: Υπό πολικές συνθήκες οι έρευνες για τους αγνοούμενους της έκρηξης

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι στα ερείπια της πολυκατοικίας όπου σημειώθηκε έκρηξη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην πόλη Μαγκνιτογκόρσκ της Ρωσίας, ενώ οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί έχουν εντοπιστεί έως τώρα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό 37 ακόμα ανθρώπων, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων.

Με δεδομένο ότι περισσότερες από 30 ώρες έχουν παρέλθει μετά την καταστροφή, οι ελπίδες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων λιγοστεύουν συνεχώς.

Το έργο των διασωστών γίνεται υπό ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή των Ουραλίων. Η θερμοκρασία αυτή την στιγμή στο Μαγκνιτογκόρσκ υπολογίζεται στους -25 βαθμούς Κελσίου και δεν αναμένεται να ανέβει πάνω από τους 17 βαθμούς κατά την διάρκεια της ημέρας.

Μία ακόμα πρόκληση είναι ο όγκος των συντριμμιών και ο κίνδυνος να τραυματιστούν εγκλωβισμένοι από την μετακίνησή τους. Χθες το βράδυ ο υπουργός Έκτακτων Καταστάσεων εκτίμησε πως θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο ημέρες έως ότου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Το Μαγκνιτογκόρσκ επισκέφτηκε χθες ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε ενδελεχή διερεύνηση του περιστατικού.

Η έκρηξη, που οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου, έλαβε χώρα λίγο μετά τις 6:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν οι περισσότεροι ένοικοι βρίσκονταν στα κρεβάτια τους.

Τουλάχιστον 48 διαμερίσματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές και τμήμα του κτηρίου κατέρρευσε.

Η αυριανή ημέρα, 2 Ιανουαρίου, κηρύχθηκε ημέρα πένθους στην περιφέρεια του Τσελιάμπινσκ, στην μνήμη των θυμάτων.
Πηγή: skai.gr