KOΣΜΟΣ


Ουκρανικό: Ύστατη προειδοποίηση Μόσχας σε Βαρθολομαίο με απειλή για σχίσμα

Η αυστηρή επιστολή Κύριλλου στον Βαρθολομαίο και απειλή για σχίσμα ελέω Ουκρανίας.

 
Προσωπικό κάλεσμα στον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην επισφραγίσει την πνευματική ανεξαρτητοποίηση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ρωσία απηύθυνε ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, αφήνοντας ξεκάθαρο υπονοούμενο πως σε διαφορετική περίπτωση είναι έτοιμος ακόμα και για σχίσμα.

Σε επιστολή του προς το Φανάρι, που αναρτήθηκε στο σάιτ της ρωσικής Εκκλησίας, ο κ. Κύριλλος αφήνει αιχμές για την θετική στάση που έχει τηρήσει έως σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσον αφορά το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας.

Ξεκαθαρίζει ότι εάν συνεχιστεί αυτή η γραμμή ο κ. Βαρθολομαίος θα πάψει να είναι ο προκαθήμενος στον ορθόδοξο κόσμο, προειδοποιώντας μάλιστα πως ο Θεός θα τον κρίνει για τα «δεινά» που θα προκαλέσει στους ουκρανούς πιστούς.

Η επιστολή του κ. Κύριλλου προς τον κ. Βαρθολομαίο συνιστά κορύφωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Μόσχα και στο Φανάρι, που με την σειρά της αποτελεί θρησκευτική προέκταση της γεωπολιτικής διαμάχης μεταξύ του Κιέβου και της Ρωσίας.

Ο κ. Κύριλλος καλεί τον κ. Βαρθολομαίο να σταματήσει την επικοινωνία με τους μητροπολίτες στο Κίεβο και να αρνηθεί να συμμετάσχει «στην πολιτική περιπέτεια γύρω από την νομιμοποίησή τους».

Τονίζει δε πως υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας συστάθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, κατόπιν ενωτικής συνόδου που συγκλήθηκε με την υποστήριξη του Φαναριού.

Το καινούργιο σώμα περιλαμβάνει δύο από τους τρεις προϋπάρχοντες βραχίονες της ορθόδοξης κοινότητας της Ουκρανίας, όμως η συμμετοχή του τρίτου βραχίονα, που είναι φιλορωσικός, περιορίστηκε σε δύο επισκόπους, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης,

Η επόμενη μέρα μετά το αυτοκέφαλο

Η επισφράγιση της αυτοκεφαλείας από το Φανάρι θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων, όταν ο επικεφαλής της ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιος θα παραλάβει τον σχετικό Τόμο από τον κ. Βαρθολομαίο.

Μετέπειτα ο κ. Επιφάνιος οφείλει να στείλει γράμμα σε όλες τις αυτοκέφαλες ορθόδοξες Εκκλησίας με το οποίο α ζητά να περιληφθεί το όνομά του στην μνημόνευση των προκαθημένων.

Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες, καθώς κάθε Εκκλησία απαντά ανεξάρτητα και μεμονωμένα. Σε αυτό το πλαίσιο το πατριαρχείο πασών των Ρωσιών ήδη ασκήσει πιέσεις σε Εκκλησίες που πρόσκεινται σε αυτό ώστε να εμποδίσει την αναγνώριση.
Με Πατριαρχικές Εξαρχίες σε Ευρώπη και Ασία απαντά η Μόσχα

Με Πατριαρχικές Εξαρχίες σε Ευρώπη και Ασία έχει απαντήσει εν τω μεταξύ η Μόσχα στις ενέργειες του Φαναριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, αποφάσισε να δημιουργήσει Πατριαρχικές Εξαρχίες στην Δυτική Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Ασία.

Συγκεκριμένα η Εκκλησία της Ρωσίας θα δημιουργήσει Πατριαρχική Εξαρχία στην Δυτική Ευρώπη με έδρα το Παρίσι, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων χωρών που θα είναι στην ποιμαντική της ευθύνη: Ανδόρα, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό και Ολλανδία.

Η Δυτικοευρωπαϊκή Εξάρχια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα διευθύνεται από τον Επίσκοπο Ιωάννη (Roshchin), ο οποίος εδώ και πολύ καιρό διακονούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσφατα διορίστηκε Δευθυντής των πατριαρχικών ενοριών στην Ιταλία.

Το ίδιο πλάνο θα πραγματοποιηθεί και στην Ασία με πολλαπλασιαμό Εκκλησιών, κοινοτήτων και πλειάδα κληρικών για τον καθημερινά αυξανόμενο ρωσόφωνο πληθυσμό σε αυτές τις χώρες.

Να αναφερθεί ότι η Πατριαρχική Εξαρχία στην Ασία θα έχει κέντρο την Σιγκαπούρη, ενώ θα διαποιμάνει τις ακόλουθες χώρες: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, Λάος, Μαλαισία, Μυανμάρ, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη.

Την Εξαρχία στη Νοτιοανατολική Ασία θα διευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Σολτσενογκόρσκι κ. Σέργιος, Επικεφαλής της διοικητικής γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Πατριαρχείου Μόσχας, οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι μια απάντηση στις αντικανονικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία.

 
Επίσκεψη της νέας Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Αμέσως μετά, η νέα Γενική Πρόξενος ενημερώθηκε για την ιστορία και τα κειμήλια του πανσέπτου Πατριαρχικού...
16.07.2019, 16:14
Νέες ενστάσεις Μακρόν για άμεση διεύρυνση της ΕΕ
Νέοι φόβοι για γαλλικό μπλόκο σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.
16.07.2019, 15:26
Κύπρος: Ομόφωνη απόρριψη της πρότασης Ακιντζί από τους αρχηγούς
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Συμβουλίου Αρχηγών, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την...
16.07.2019, 15:02
Απορρίπτουν το backstop ακόμα και με αλλαγές οι Τζόνσον και Χαντ
Οι Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ τοποθετήθηκαν επί του backstop σε νεότερη μεταξύ του αναμέτρηση που...
16.07.2019, 14:31
Νετανιάχου σε ΕΕ: Θα ξυπνήσετε όταν οι ιρανικοί πύραυλοι πέσουν στην Ευρώπη
Το Ιράν δηλώνει ότι οι παραβιάσεις του ορίου εμπλουτισμένου ουρανίου συνιστούν απάντηση στις επανειλημμένες...
16.07.2019, 14:11
Η Τουρκία εισήγαγε γερμανικά όπλα αξίας 184 εκατ. μέσα σε τέσσερις μήνες
Οι γερμανικές εξαγωγές φέρεται να αφορούσαν αμιγώς τον «ναυτικό τομέα», σύμφωνα με το πρακτορείο dpa.
16.07.2019, 13:53
Ο Τσαβούσογλου χλευάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις - «Στέλνουμε και 4ο πλοίο»
«Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας… Ξέρουν ότι είναι...
16.07.2019, 12:20
Δεκάδες εγκλωβισμένοι από κατάρρευση πολυκατοικίας στην Ινδία
Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Φόβοι για γειτονικά κτήρια.
16.07.2019, 11:39
Η «γνωστή άγνωστη» φον ντερ Λάιεν - Αυστηρότερη του Σόιμπλε για την Ελλάδα
Αν υπήρχε ευρωπαϊκό γενεαλογικό πιστοποιητικό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ήταν σίγουρα… καθαρόαιμη Ευρωπαία.
16.07.2019, 10:47
Ευρωαπάντηση σε Άγκυρα για Κύπρο- Aβέβαιο μέλλον για την τουρκική οικονομία
Την απόφαση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ σχολιάζουν γερμανικά...
16.07.2019, 09:59

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.