Δανία: Πολίτες διαδηλώνουν ενάντια στο μέτρο απαγόρευσης της μαντήλας

Χιλιάδες Δανοί διαδήλωσαν σήμερα στους Δρόμους της Κοπεγχάγης ενάντια στο νέο μέτρο απαγόρευσης της μαντίλας σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές το μέτρο αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος των γυναικών να ντύνονται όπως αυτές επιθυμούν.

Ειδικότερα, το κοινοβούλιο της χώρας έθεσε σε ισχύ τον περιορισμό τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες αντιλαμβάνονται και υιοθετούν την συγκεκριμένη απαγόρευση ως μέσο για την προάσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών .

Κατά την διάρκεια της διαδήλωσης, πολλές διαδηλώτριες φόρεσαν νιχάμπ, μπούρκες ή χιτζάμπ και πραγματοποίησαν πορεία από το κέντρο της πρωτεύουσας μέχρι τα όρια της πόλης, τερματίζοντας στο αστυνομικό τμήμα στην τοποθεσία Bellahoj.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους διαδηλωτές, αρκετοί εκ των οποίων είχαν μαζί τους και παιδιά, βρίσκονταν και Μουσουλμάνες οι οποίες δεν επιλέγουν να φορούν την μαντήλα.

Δεν σημειώθηκαν επεισόδια κατά την διάρκεια της διαδήλωσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο υπουργός δικαιοσύνης της χώρας, Soren Pape, με την ενεργοποίηση του μέτρου, οι Αρχές θα έχουν το δικαίωμα να αναγκάσουν τις μουσουλμάνες που συναντούν σε αφαίρεση της μαντήλας ή αποχώρησης από το δημόσιο χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, καμία από τις διαδηλώτριες που φόρεσαν μαντήλα κατά την διάρκεια της πορείας, δεν πρόκειται να διωχθεί ποινικά εν προκειμένω καθώς η χρήση της μαντήλας για λόγους συμβολικούς ( Πχ για την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών μηνυμάτων στο πλαίσιο ειρηνικών διαδηλώσεων.) επιτρέπεται!

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε διακρίσεις και στοχοποίηση συγκεκριμένων θρησκευτικών μειονοτήτων». Δήλωσε στο Reuters η 21χρονη διαδηλώτρια Σαμπίνα
.
Η Σαμπίνα είναι μουσουλμάνα φοιτήτρια στη χώρα και επιλέγει να φορά το νικάμπ στις δημόσιες εμφανίσεις της.

Είναι μια εκ των 150-200 μουσουλμάνων γυναικών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, και ανήκει στο 0,1 τοις εκατό που επιλέγει να καλύπτει το σώμα ή το πρόσωπο.

Παράλληλα οι Μουσουλμάνοι αποτελούν το 5,7 του γενικού πληθυσμού της χώρας.

Αν το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην προστασία των γυναικείων δικαιωμάτων τότε αποτυγχάνει παταγωδώς. Στην πραγματικότητα ποινικοποιεί τις στιλιστικές επιλογές, λειτουργώντας αντιθετικά στις αξίες που υποτίθεται θέλει να προωθήσει. δήλωσε ο Φώτης Φιλίππου, επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το υπουργείο δικαιοσύνης πάντως υπογραμμίζει ότι το μέτρο στοχεύει περισσότερο στην καταπολέμηση των φαινομένων εξαναγκασμού των μουσουλμάνων να φορούν την μαντήλα, από τις οικογένειες τους.

Πηγή: skai.gr-reuters