Κλείσιμο

Αναιρεί ο Τραμπ την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Μέι για το Brexit

Υποχωρεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ από την δριμύτατη κριτική που άσκησε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για την στρατηγική που έχει υιοθετήσει όσον αφορά το Brexit.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών ο κ. Τραμπ σημείωσε πως «οτιδήποτε» κι αν επιλέξει το Λονδίνο σχετικά με την μελλοντική του σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εντάξει με εμάς», αρκεί η Βρετανία να διασφαλίσει ότι Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να συνεχίσουν τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές .

Ο αμερικανός πρόεδρος προσέθεσε πως Λονδίνο και Ουάσιγκτον μοιράζονται «δεσμό που δεν υπάρχει όμοιός του» και πρέπει πάντοτε να αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τις κοινές αξίες τους.

Η τοποθέτηση Τραμπ ήλθε λίγες ώρες μετά την δημοσίευση συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Sun, όπου υποστήριξε ότι η σχέση που επιδιώκει η κ. Μέι με τις Βρυξέλλες «πιθανότατα θα σκοτώσει» τις ελπίδες για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Βρετανία και τις ΗΠΑ αφότου οριστικοποιηθεί το Brexit.

Αντίθετα, στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Τραμπ είπε πως Ουάσιγκτον και Λονδίνο οφείλουν να αδράξουν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται ώστε να επιδιώξουν εμπορική συμφωνία, αν και προειδοποίησε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη.

Από την σκοπιά της βρετανικής κυβέρνησης οι εμπορικές σχέσεις με την Αμερική είναι ένας από τους πυλώνες όπου θα στηριχθεί η οικονομία μετά την έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη, και συνεπώς η προειδοποίηση Τραμπ στην «Sun» προκάλεσε αίσθηση, ειδικά με δεδομένο ότι φάνταζε να υποβαθμίζει ανοιχτά την πρωθυπουργό Μέι λίγες ημέρες μετά τις παραιτήσεις δύο υπουργών της με αφορμή το Brexit.

Ο κ. Τραμπ μάλιστα δήλωσε στην «Sun» πως ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών και επιφανής υποστηρικτής του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, θα μπορούσε να γίνει καλός πρωθυπουργός.

Παρά ταύτα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την κ. Μέι ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας άλλαξε γραμμή, λέγοντας πως δεν επέκρινε την πρωθυπουργό στην «Sun», και έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».

Σημείωσε δε πως πέραν των φιλοφρονήσεων για τον κ. Τζόνσον δήλωσε στην εφημερίδα ότι η «εξαιρετική» Τερέζα Μέι κάνει «φανταστική δουλειά».
Πηγή: skai.gr