Με ρήξη με το NATO απειλεί ο Τραμπ

Μήνυμα στους συμμάχους του στο NATO πως οφείλουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στον στόχο του 2% του ΑΕΠ άμεσα, αντί για το 2024, έστειλε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης των ηγετών των 29 χωρών-μελών στις Βρυξέλλες, ο κ. Τραμπ φέρεται να είπε πως εάν οι εταίροι δεν ανταποκριθούν θα υπάρξουν συνέπειες και η Αμερική θα έχει τη δυνατότητα να δράσει μονομερώς.

Στην σύσκεψη αρχικά λάμβαναν μέρος αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Γεωργίας, που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, όμως σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η σφοδρή κριτική του κ. Τραμπ υποχρέωσε τους συμμάχους να ζητήσουν την έξοδο των ανατολικοευρωπαίων ηγετών από την αίθουσα.

Εξερχόμενη από την μη προγραμματισμένη σύσκεψη των 29 η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως το NATO είναι δυνατότερο όταν τα μέλη του ενεργούν συλλογικά, ενώ ανέφερε γενικά πως ο κ. Τραμπ επέμεινε στα αιτήματά του για δικαιότερη κατανομή των βαρών. Προσέθεσε πως η σύνοδος έχει επιφυλάξει «έντονες» διαβουλεύσεις.

Εάν επιβεβαιωθεί η απειλή Τραμπ θα πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια από πρόεδρο των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ο πυλώνας της ευρωατλαντικής ασφάλειας από την δεκαετία του 1950.

Ο κ. Τραμπ συμμετέχει από χθες στην διήμερη σύνοδο κορυφής του NATO, στις Βρυξέλλες, όπου ζήτησε τον διπλασιασμό του ετήσιου στόχου αμυντικών δαπανών από το 2% του ΑΕΠ στο 4%.

Παρά ταύτα, στην κοινή διακήρυξη των ηγετών που δημοσιεύτηκε χθες δεν γίνεται αναφορά σε αναθεώρηση του στόχου, ενώ παράλληλα χαιρετίζεται η προσπάθεια των ευρωπαίων εταίρων να αυξήσουν τους πόρους που διαθέτουν για τα στρατεύματά τους την τελευταία τετραετία.

Οι ΗΠΑ είναι το μοναδικό μέλος που δαπανά άνω του 3% του ΑΕΠ του στην άμυνα.

Πηγή: skai.gr