Έπαινοι Ζάεφ στον «μακεδονικό» στρατό.«Τιμή μας να είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ»

Τον «Μακεδονικό στρατό» επαίνεσε την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ στην ορκωμοσία 125 επαγγελματιών στρατιωτών της χώρας στην οποία υπήρχαν σημαίες με την απεικόνιση του «Ήλιου της Βεργίνας» καθώς και σημαίες του ΝΑΤΟ.

«Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι οι συνθήκες εργασίας σας θα είναι καλύτερες, σύμφωνα με τα πρότυπα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί τη χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Στην επίμαχη ομιλία του αναφέρθηκε στον «μακεδονικό στρατό» ενώ επάνω στις στολές των στρατιωτών αναγραφόταν ο όρος «?ακεδονία» στα σκοπιανά. 

«Ο μακεδονικός στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι - χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του», είπε.

«Η προσέγγισή μας στην επίλυση των αδιεξόδων αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μια από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας», σημείωσε ο κ Ζάεφ.

Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, επισήμαναν, αναφορικά με τη δήλωση του Ζ. Ζάεφ περί "μακεδονικού" στρατού, ότι η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Και τούτο διότι στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση "στρατός της Βόρειας Μακεδονίας"» λένε οι ίδιες πηγές. 

Πάντως, από το υπουργείο Εξωτερικών επέμεναν ότι «η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών». Και αυτό διότι, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, «στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες, θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας -δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, "στρατός της Βόρειας Μακεδονίας"».

Πηγή: skai.gr