Ολλανδία και Γαλλία μπλοκάρουν την έναρξη ενταξιακών συζητήσεων με την ΠΓΔΜ

Μπλόκο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΠΓΔΜ φαίνεται πως βάζουν Ολλανδία και Γαλλία, καθώς διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ, Ελένης Βαρβιτσιώτη, ειδικά η Ολλανδία σημείωσε πως παρά την συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό τα Σκόπια δεν πληρούν βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων. Η κριτική εστίασε κυρίως σε κενά στο κράτος δικαίου και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μεγαλύτερος υπέρμαχος της έναρξης των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ κι άλλων κρατών των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να τεθεί και στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο κ. Κοτζιάς έχει προειδοποιήσει πως εάν δεν δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ όλη η προσπάθεια για την επίλυση του ονοματολογικού θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.

«Εάν κάποιοι είχαν προβλήματα, καλό θα ήταν να μην φθάσουμε στην έκθεση της Επιτροπής και στην πρόταση να εξετάσουμε το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης. Τώρα φθάσαμε και πρέπει να το κάνουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της», προσέθεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Euractiv.

Ενδεχόμενη μεγάλη καθυστέρηση την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών μέσω δημοψηφίσματος. Ο κ. Ζάεφ δήλωσε χθες Δευτέρα πως θα παραιτηθεί ένα ηττηθεί στο δημοψήφισμα.

Η Βουλγαρία, που έχει την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ, είχε διαμηνύσει πως θα εισηγηθεί την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων με τα Σκόπια, με την υπουργό Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα να δηλώνει την Δευτέρα πως το 80% των κρατών-μελών τάσσεται υπέρ της αποστολής πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ.
Πηγή: skai.gr