Η ΕΕ αποφασίζει για την ΠΓΔΜ

Προκαταρκτική απόφαση για το εάν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία αναμένεται να λάβουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Η Βουλγαρία, που έχει την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ, έχει διαμηνύσει πως θα εισηγηθεί την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων με τα Σκόπια, με την υπουργό Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα να δηλώνει την Δευτέρα πως το 80% των κρατών-μελών τάσσεται υπέρ της αποστολής πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει «ώστε να πειστούν κάποια από τα κράτη-μέλη που είναι σκεπτικά» όπως μεταδίδει το κρατικό βουλγαρικό πρακτορείο BTA.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει δηλώσει πως Γαλλία και Ολλανδία έχουν ενστάσεις για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, ενώ παλαιότερα υπήρχε έντονος προβληματισμός και σε άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Ο κ. Κοτζιάς έχει μάλιστα προειδοποιήσει πως εάν δεν δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ όλη η προσπάθεια για την επίλυση του ονοματολογικού θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.

«Εάν κάποιοι είχαν προβλήματα, καλό θα ήταν να μην φθάσουμε στην έκθεση της Επιτροπής και στην πρόταση να εξετάσουμε το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης. Τώρα φθάσαμε και πρέπει να το κάνουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της», προσέθεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Euractiv.

Την ελπίδα πως οι πολιτικές αποφάσεις για έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων θα ληφθούν αυτήν την εβδομάδα εξέφρασε χθες Δευτέρα ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sitel.

Σημειώνεται πως ακόμα κι αν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πριν αρχίσει η διαδικασία θα πρέπει να προηγηθεί τεχνική προπαρασκευαστική διαδικασία.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ