Ζεεχόφερ προς Μέρκελ: Αν με απομακρύνεις από το ΥΠΕΣ, πέφτει η κυβέρνηση

Με κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού απείλησε ευθέως την Άνγκελα Μέρκελ ο Χορστ Ζέεχοφερ σε περίπτωση απομάκρυνσής του από το υπουργείο Εσωτερικών. 

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, και επικεφαλής του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) διαφωνεί με την Άνγκελα Μέρκελ για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Ο Ζεέχοφερ επιθυμεί μονομερή μέτρα για το προσφυγικό, ενώ η καγκελάριος αντιτίθεται σθεναρά. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neuer Presse την Παρασκευή, ο Ζέεχοφερ προειδοποίησε τη Μέρκελ ότι τυχόν καραμότησή του θα σήμαινε ότι «για πρώτη φορά η μέριμνα και η φροντίδα της ασφάλειας και της τάξης της χώρας είναι ο λόγος απόλυσης ενός υπουργού». 

Ο συντηρητικός πολιτικός δήλωσε ακόμα ότι το κόμμα του στήριξε το «γενικό σχέδιο μετανάστευσης» που εκπόνησε, το οποίο προβλέπει την απέλαση των αιτούντων άσυλο στα γερμανικά σύνορα εάν έχουν καταχωριστεί σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ ή έχουν προηγουμένως στερηθεί ασύλου στη Γερμανία. Ωστόσο, η Μέρκελ αρνήθηκε να δεχθεί τις προτάσεις του, πιέζοντας για μια πανευρωπαϊκή λύση στην μεταναστευτική κρίση.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση απομάκρυνσής του η καγκελάριος θα ήταν καλύτερο να διαλύσει το κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι η στήριξη του CSU είναι «πιο σημαντική από οποιοδήποτε θώκο».

«Είμαι ο ηγέτης του CSU, ένα από τα τρία κόμματα συνασπισμού, και ενεργώ με την πλήρη υποστήριξη του κόμματός μου. Αν η καγκελαρία δεν είναι ικανοποιημένη με το έργο του υπουργού Εσωτερικών, τότε θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο συνασπισμό» διεμήνυσε ο βαυαρός πολιτικός. 

Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την προσεχή Κυριακή στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την προσφυγική κρίση ανακοίνωσε στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Πηγή: skai.gr