Τσαβούσογλου: Σήμερα η παράδοση των πρώτων F-35 από τις ΗΠΑ

Η παράδοση των πρώτων F-35 στην Τουρκία θα γίνει σήμερα Πέμπτη όπως έχει προγραμματιστεί  τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου στο CNN Turk.

Όπως εξήγησε, σήμερα θα γίνει η τελετή στις ΗΠΑ και η παράδοση θα έχει ολοκληρωθεί το 2020. Αυτό είχε προαναγγείλει την Τετάρτη και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ, λέγοντας ότι η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου δεν τους επηρεάζει.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο TGRT είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα. Γιατί βγήκε μία τέτοια απόφαση από τη γερουσία; Είναι ξεκάθαρο. Αυτή η απόφαση βγήκε για να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία».

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αγοράσουν 2.457 αεροσκάφη F-35 τα οποία προορίζονται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της επανδρωμένης τακτικής δύναμης αέρος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, του Πολεμικού Ναυτικού και του Σώματος Πεζοναυτών κατά τις επόμενες δεκαετίες. Οι παραδόσεις των F-35 για το στρατό των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν το 2037 με την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής μέχρι το 2070.
Πηγή: skai.gr