Παραδίδονται τα πρώτα μαχητικά F-35, υποστηρίζει η Τουρκία

Βέβαιος πως οι τούρκοι πιλότοι θα παραλάβουν αύριο Πέμπτη τα πρώτα δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει αγοράσει η Άγκυρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, παρά τα εμπόδια που εγείρει η Ουάσιγκτον.

«Οι απαραίτητες επαφές με τις ΗΠΑ έχουν γίνει» ώστε να τελεστεί κανονικά στο Τέξας η τελετή παράδοσης, είπε σε δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εν τω μεταξύ φωτογραφίες που εικονίζουν τα αεροπλάνα.

Τα F-35 ούτως ή άλλως θα παραμείνουν επί αμερικανικού εδάφους ακόμα κι αν παραδοθούν, όμως ο γενικός γραμματέας αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας ισχυρίστηκε σήμερα πως τα αεροπλάνα θα μεταφερθούν στην γειτονική χώρα τον Σεπτέμβριο.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει αναστείλει την αποστολή των υπερσύγχρονων αεροσκαφών στην Τουρκία, στον απόηχο της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα S-400 από την Ρωσία.

Ένα ακόμα σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η παρατεταμένη κράτηση του αμερικανού ιεροκήρυκα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Αναφερόμενος στα εμπόδια που έχει εγείρει το Κογκρέσο, ο κ. Μποζντάγ σημείωσε ότι οιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης των F-35 με την αποφυλάκιση Μπράνσον να συνιστά «απειλή» σε βάρος της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να στραφεί στην Ρωσία για την αγορά μαχητικών Σουχόι Su-57 εάν ναυαγήσει οριστικά η απόκτηση των F-35.

Συνολικά η Τουρκία θέλει να αγοράσει περίπου 100 F-35.
Πηγή: skai.gr