Η αύξηση στα καύσιμα βγάζει τους Σέρβους στο δρόμο

Έναν πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν οι πολίτες στη Σερβία για να διαδηλώσουν την δυσαρέσκεια τους στην αύξηση της τιμής των καυσίμων. Καθημερινά, σε συγκεκριμένη ώρα, μπλοκάρουν την κυκλοφορία, σβήνοντας τα αυτοκίνητα στο μέσον του δρόμου, όπου κι αν βρίσκονται.

Ο τρόπος αυτός αντίδρασης οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και είχε μεγάλη ανταπόκριση στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις, ενώ από εχθές εφαρμόζεται και σε περιφερειακές οδικές αρτηρίες που συνδέουν την πρωτεύουσα με το εσωτερικό της χώρας.

Η ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αποκλεισμός των δρόμων ανακοινώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα πραγματοποιήθηκες τις 07:00 το πρωί που είναι ώρα κυκλοφοριακής αιχμής και διήρκησε μία ώρα.

Οι τιμή των καυσίμων στη Σερβία αυξήθηκε κατά 3% μέσα σ ένα μήνα. Έτσι η αμόλυβδη 95 οκτανίων κοστίζει 155,9 δηνάρια (1,33 ευρώ) το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης -ντίζελ- 165 δηνάρια(1,41 ευρώ).

Όπως εκτιμούν αναλυτές η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην άνοδο της διεθνούς τιμής, αλλά κυρίως στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αποτελεί δέσμευση της Σερβίας προς το ΔΝΤ για να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε τον αποκλεισμό των δρόμων λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για αυθόρμητη αντίδραση πολιτών αλλά για οργανωμένη προσπάθεια από την αντιπολίτευση και κάποιους μεγιστάνες που θέλουν να έρθουν στην εξουσία χωρίς εκλογές». Ο υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν μίλησε για σενάριο Ουκρανίας με στόχο να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανατραπεί βίαια η νόμιμη εξουσία.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ