Αποκαλύφθηκαν οι σκέψεις του Μπόρις Τζόνσον για την πορεία προς το Brexit

Επικριτικός έναντι της διαπραγματευτικής στρατηγικής της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με ακτιβιστές του Συντηρητικού Κόμματος νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι θέσεις του κ. Τζόνσον, που έχουν προκαλέσει αμηχανία στην Ντάουνινγκ Στριτ, διέρρευσαν μέσα από ηχογράφηση της ομιλίας του και του διαλόγου που είχε με τους ακτιβιστές στο ιδιωτικό δείπνο.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι ώρα η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να γίνει «πιο μαχητική» στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Εξέφρασε δε στη συνέχεια τον όλο και πιο μεγάλο θαυμασμό του για τον Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας «ως πείθεται όλο και περισσότερο πως «υπάρχει μέθοδος στην τρέλα του».

Κάλεσε τους παριστάμενους να φανταστούν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ηγείται της πορείας προς το Brexit: «Θα έμπαινε (στις διαπραγματεύσεις) πραγματικά σκληρά. Θα υπήρχαν διαφωνίες, κάθε είδους χάος. Όλοι θα νόμιζαν ότι έχει τρελαθεί. Αλλά στην πραγματικότητα ίσως να φτάναμε κάπου. Είναι μία πολύ πολύ καλή σκέψη».

Τόνισε ότι «το Brexitθα συμβεί και νομίζω ότι είναι μη αναστρέψιμο», προσθέτοντας όμως ότι «το ρίσκο είναι πως δε θα είναι το Brexitπου θέλουμε». Αποκαλύπτοντας τον εκνευρισμό του, σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Βρετανία θα καταλήξει με μία συμφωνία που θα παραβιάζει πολλές από τις κόκκινες γραμμές των Brexiteers.

Προειδοποίησε ενάντια στο να παραμείνει η Βρετανία «κλειδωμένη σε τροχιά γύρω από την ΕΕ, την τελωνειακή ένωση και σε έναν μεγάλο βαθμό στην ενιαία αγορά, άρα να μην έχουμε πραγματικά πλήρη ελευθερία στην εμπορική μας πολιτική, στη διαμόρφωση δασμών και να μην έχουμε ούτε ελευθερία με το κανονιστικό μας πλαίσιο».

Καταφέρθηκε εναντίον του Υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι προωθεί μία τέτοια κατάληξη, όντας «η καρδιά του Remain», δηλαδή της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Επέκρινε γενικότερα τους υπουργούς που τάσσονται υπέρ του ηπιότερου δυνατού Brexitλέγοντας ότι «θυσιάζουν όλα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη επειδή φοβούνται τη βραχυπρόθεσμη αναστάτωση».

Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν τη «στιγμή της αλήθειας», παραδεχόμενος ότι υπάρχει σύγκρουση με την ΕΕ.

Είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει «κατάρρευση» μετά από το Brexit, καθώς θα υπάρχουν αναταράξεις στο δρόμο της χώρας, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει ο κόσμος να πανικοβάλλεται και πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο