Η θηλιά από... σπαγγέτι του Spiegel για την Ιταλία

Καυστικό είναι το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Spiegel για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. Το εξώφυλλο «παίζει» με το στερεότυπο των «μακαρονάδων Ιταλών» απεικονίζοντας μια θηλιά από... σπαγγέτι να κρέμεται από ένα πιρούνι!

«Αντίο αγάπη!» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του Spiegel. «Η Ιταλία αυτοκαταστρέφεται – και κάνει κομμάτια την Ευρώπη μαζί της» εξηγεί το γερμανικό περιοδικό στο μάλλον μακάβριο εξώφυλλό του, στον απόηχο της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης ακροδεξιών της Λέγκας και των λαϊκιστών του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

«Και τώρα λοιπόν, η Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, πυλώνας του ΝΑΤΟ και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Όταν αυτή η χώρα κλυδωνίζεται, τότε σείεται ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τώρα έρχεται η εκδίκηση για το γεγονός ότι μετά την οριακή παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρήκε ποτέ τη δύναμη να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Και επίσης για το γεγονός ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση στις ιδέες του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη» παρατηρεί μεταξύ άλλων το Spiegel στο άρθρο του.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε να ξεκινήσει με τον Μακρόν μια περίοδο μεταρρυθμίσεων, η Ιταλία όμως την παρασύρει και πάλι στη δίνη της κρίσης. Αυτό δεν ισχύει μόνον για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, αλλά για σχεδόν όλα τα μεγάλα πολιτικά σχέδια» προσθέτει ο γερμανός δημοσιογράφος.

Σημειώνεται ότι και το βρετανικό περιοδικό Economist παρουσίασε την Ιταλία σαν ένα παγωτό χωνάκι, με κάθε μια από τις τρεις μπάλες (στα χρώματα της σημαίας της γείτονος) να έχει πάνω της ένα φυτίλι, εκπέμποντας έτσι σήμα κινδύνου για την Ευρώπη.






Πηγή: skai.gr