Προπαγάνδα Ερντογάν με οθωμανικό άρωμα για την επέτειο της άλωσης της Πόλης

Προπαγανδιστικό βίντεο που συνδέει την σημερινή Τουρκία με τα μεγαλεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξέδωσε το γραφείο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την σημερινή επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Το βίντεο είναι μια αναδρομή στην τουρκική ιστορία και εικονίζει τον κ. Ερντογάν ως συνεχιστή των μεγάλων οθωμανών ηγετών και διάδοχο των πρωθυπουργών της νεότερης Τουρκίας, λιγότερο από έναν μήνα πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Αρχίζει με τον Μωάμεθ τον Πορθητή, ο οποίος κατέλαβε την Πόλη, και συνεχίζει με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή – ο οποίος οδήγησε τους Οθωμανούς έως τις πύλες της Βιέννης. Διάφορα συνθήματα και εικόνες πάνοπλων καβαλάρηδων δημιουργούν την εντύπωση μίας επελαύνουσας δύναμης.

Το βίντεο περιέχει επίσης αναπαράσταση της Μάχης των Καλλίπολης, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και εικόνες δύο πρώην πρωθυπουργών που συμπαθεί ο κ. Ερντογάν, του Οζάλ και του Μεντερές, ο οποίος απαγχονίστηκε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1961.

Ακολουθούν πλάνα του ίδιου του κ. Ερντογάν
, να χαιρετά συγκεντρωμένα πλήθη, σαν να είναι ο συνεχιστής του μεγαλείου της τουρκικής ιστορίας. Από το βίντεο απουσιάζει ο κοσμικός ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Το απόγευμα ο κ. Ερντογάν θα λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την άλωση της Πόλης.

Το βίντεο προβάλλεται εκτενώς από τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και ιστοσελίδες.
Πηγή: skai.gr