Κλείσιμο

Διαρκείς ρωσικές περιπολίες στη Μεσόγειο διέταξε ο Πούτιν

Ρωσικά πολεμικά πλοία οπλισμένα με πυραύλους κρουζ τύπου Kalibr θα υπηρετούν συνεχώς στην Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο κ. Πούτιν επικαλέστηκε την διαρκή απειλή «επιδρομών διεθνών τρομοκρατών στην Συρία», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Δεν είναι σαφές εάν η παρουσία του ρωσικού Ναυτικού θα αποκλιμακωθεί σε βάθος χρόνου.

Το ρωσικό Ναυτικό έχει προγραμματίσει 102 αποστολές πλοίων και υποβρυχίων για το τρέχον έτος, είπε ο κ. Πούτιν, ενώ στάθηκε στην αυξανόμενη ικανότητα του ρωσικού στόλου να επιχειρεί σε μεγάλες αποστάσεις.

Με αφορμή τον συριακό εμφύλιο η Μόσχα έχει αναβαθμίσει την αεροναυτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας την ναυτική βάση στην Ταρτούς της Συρίας, μια από τις ελάχιστες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που της έχουν απομείνει εκτός των εδαφών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης πως είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί το ναυτικό τμήμα του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, σημειώνοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί ο ρόλος του στόλου στην αποτρεπτική πυρηνική δύναμη της Μόσχας.

Στο παρελθόν το ρωσικό Ναυτικό έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους Kalibr για να πλήξει θέσεις του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Οι πύραυλοι Kalibr

Οι πύραυλοι Kalibr έχουν βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων. Με παρόμοιους πυραύλους είναι εξοπλισμένα ρωσικά υποβρύχια, φρεγάτες και άλλα πολεμικά σκάφη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πύραυλοι Kalibr χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Συρία τον Οκτώβριο του 2015. Τότε από τέσσερα πολεμικά πλοία, που βρισκόντουσαν στην Κασπία Θάλασσα είχαν εκτοξευθεί 26 πύραυλοι. Έκτοτε έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα εναντίον στόχων στην Συρία.
Πηγή: skai.gr