Κλείσιμο

Πρώτη προγραμματική συμφωνία Πέντε Αστέρων και Λέγκας στην Ιταλία

Σε προκαταρκτική προγραμματική συμφωνία που μπορεί να δρομολογήσει σχηματισμό κυβέρνησης κατάληξαν στην Ιταλία το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ANSA, δύο και πλέον μήνες μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Μαρτίου.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες νίκες των αντι-συστημικών δυνάμεων στην Ευρώπη, με δύο ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα να αναλαμβάνουν τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη προτείνοντας πολιτικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την δημοσιονομική γραμμή των Βρυξελλών.

Οι ηγέτες των δύο παρατάξεων, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, αναμένεται να μεταβούν την Δευτέρα στο Κυρηνάλιο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα. Οι δύο αρχηγοί συναντήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής και στη συνέχεια επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το προεδρικό γραφείο, ενώ θα συναντηθούν εκ νέου την Δευτέρα πριν μεταβούν στο Κυρηνάλιο.

Άγνωστο παραμένει το όνομα του πρωθυπουργού, που φαίνεται να είναι η μεγάλη εκκρεμότητα.

Οι κύριοι ντι Μάιο και Σαλβίνι αναμένεται να επιλέξουν τρίτο, πολιτικό πρόσωπο ως επικεφαλής της κυβέρνησης, καθώς ο ένας δεν θέλει να δει τον άλλο στην πρωθυπουργία. Κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβουν κομβικούς ρόλους είτε στο υπουργικό συμβούλιο είτε στο παρασκήνιο.

Η επιλογή πρωθυπουργού περνά ωστόσο και από τον πρόεδρο Ματαρέλα.

Το ANSA μεταδίδει πως υπό συζήτηση βρίσκονται ακόμα και ονόματα υπουργών, ενώ οι διαβουλεύσεις δεν αποκλείεται να διαρκέσουν λίγες ακόμα ημέρες.

Τις προηγούμενες ημέρες τα δύο κόμματα είχαν διαμηνύσει πως το κυβερνητικό πρόγραμμά τους θα περιλαμβάνει θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οριζόντιο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15% και κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011, η οποία αύξησε τα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση.

Πολλές από τις προτάσεις των δύο δυνάμεων αποτελούν ανάθεμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εκτιμάται πως θα αυξήσουν κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ανατρέποντας την δημοσιονομική προσαρμογή που επιδίωκε η Ρώμη την τελευταία τριετία.

Ειδικά ο κ. Σαλβίνι έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών και της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων. Τα Πέντε Αστέρα έχουν μετριάσει ελαφρώς τις αξιώσεις τους έναντι της ΕΕ τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν ψηφοφόρους του κέντρου και της αριστεράς.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία