Τα μηνύματα του Άσαντ προς Τουρκία και Δύση

Αποκλειστική συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή παραχώρησε ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σε αυτή αναφορικά με τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από την πλευρά του, ο κ. Άσαντ τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί για πολλούς λόγους «αρχικά δεν διαθέτουμε τέτοια όπλα ως χώρα και αυτό είναι κάτι για το οποίο διεξήχθησαν πρόσφατα έρευνες. Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως έχουμε τέτοια όπλα θα τα χρησιμοποιούσαμε στο τέλος ενός πολέμου που έχουμε κερδίσει; Επίσης όλα τα video που κυκλοφορούν είναι ψεύτικα. Τα χημικά όπλα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ντούμα δεν αφήνουν μόνο 45 νεκρούς αλλά χιλιάδες. Πώς είναι επίσης δυνατόν να σκοτώνουν τα συγκεκριμένα χημικά όπλα μόνο γυναίκες και παιδιά; Όλο αυτό το σχέδιο είναι ένα εντελώς πρωτόγονο παιχνίδι που κάποιοι έστησαν αφού καταφέραμε να διώξουμε τους τρομοκράτες από τη χώρα».

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ επιτέθηκε και στη Δύση συνολικά και υποστήριξε πως μόλις η τρομοκρατία ηττήθηκε στη Συρία οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν πως έπρεπε να αποσταθεροποιήσουν εκ νέου τη Συρία αλλά είχαν χάσει το βασικό τους χαρτί. «Αυτός είναι ο λόγος που επιτίθενται στον Συριακό στρατό, θέλουν να ανυψώσουν το ηθικό των τρομοκρατών και να εμποδίσουν την απελευθέρωση των περισσότερων περιοχών της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σύριος Πρόεδρος.

Σε ερώτηση σχετικά με τους σκληρούς χαρακτηρισμούς από την πλευρά Τραμπ στο πρόσωπό του ο Μπασάρ Αλ Άσαντ σημείωσε πως δεν το αγγίζουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί και τόνισε: «Όταν είσαι Πρόεδρος μίας χώρας εκπροσωπείς το ήθος του λαού σου πριν από το δικό σου. Ερωτώ λοιπόν, εκπροσωπεί αυτή η φρασεολογία την αμερικανική κοινωνία, και τη χώρα; Δεύτερον το καλό με τον Τραμπ είναι πως εκφράζεται με έναν ευθύ τρόπο. Προσωπικά δεν ασχολούμαι με αυτό γιατί είμαι Πρόεδρος και εκπροσωπώ τη χώρα μου. Δεν με θίγει προσωπικά».

Ερωτηθείς για την Τουρκία και για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να εισβάλει στην Συρία ο κ. Άσαντ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιθετικός απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας: «Πρόκειται για εχθρική πράξη, για κατοχή. Κάθε Τούρκος στρατιώτης στη Συρία εκπροσωπεί αυτήν ακριβώς την κατοχή. Αυτό δεν σημαίνει πως ο τουρκικός λαός είναι εχθρός μας. Πρέπει να διαχωρίσουμε τον λαό από τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν εκπροσωπεί την μουσουλμανική αδελφότητα. Μπορεί να μην είναι οργανωμένος αλλά κλίνει προς αυτή τη σκοτεινή ιδεολογία. Και για τον ίδιο όπως και για την Δύση όταν έχασαν τον έλεγχο της τρομοκρατίας και δεν μπορούσε να εφαρμόσει την ατζέντα της Τουρκίας κάποιος έπρεπε να επέμβει και αυτός ο κάποιος ήταν η Δύση.

Ταυτόχρονα επιστρατεύθηκε ο Ερντογάν μέσω των ΗΠΑ για αν γίνει η κατάσταση πιο σύνθετη. Χωρίς τη συγκεκριμένη επέμβαση η κατάσταση στη χώρα θα είχε επιλυθεί πολύ γρηγορότερα. Το ζήτημα δεν είναι οι προσωπικές μου σχέσεις με τον Ερντογάν. Το ζήτημα είναι οι δικές του σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Από την αρχή του πολέμου ο Ερντογάν στήριζε τρομοκράτες αλλά το έκρυβε πίσω από το αφήγημα του ανθρωπισμού. Με τις νέες επεμβάσεις στη Συρία όμως οι μάσκες έπεσαν και αυτό είναι θετικό. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία και την στήριξη της τρομοκρατίας. Επί επτά χρόνια πολεμάμε τον δικό του στρατό».
Πηγή: skai.gr