ΕΕ και Γερμανία στηρίζουν την προσπάθεια χημικού αφοπλισμού του Άσαντ

Προσεκτική στήριξη στις επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, εστιάζοντας πρωτίστως στην ανάγκη εξάλειψης του κινδύνου χημικών επιθέσεων από την πλευρά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η ΕΕ «θα παραμείνει στο πλευρό των συμμάχων της με το μέρος της δικαιοσύνης» δήλωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Τα πλήγματα δείχνουν ξεκάθαρα πως το συριακό καθεστώς, μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος», προσέθεσε.

Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη υπό οιεσδήποτε συνθήκες και πρέπει να καταδικάζεται με τον σκληρότερους όρους, τόνισε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα «έχει την ευθύνη να ταυτοποιεί και να θέτει προ των ευθυνών τους τούς υπαίτιους» επιθέσεων με χημικά όπλα.

Η EE στηρίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τόνισε πως οι όσοι εμπλέκονται στη χρήση χημικών όπλων πρέπει να τίθενται «οπωσδήποτε» προ των ευθυνών τους, με δεδομένο ότι πρόκειται για αποτελεί έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Διευκρίνισε όμως πως από τη σκοπιά των Βρυξελλών δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην συριακή κρίση, αλλά μόνον πολιτική.

Για «απαραίτητη και κατάλληλη» προειδοποιητική ενέργεια έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Υποστηρίζουμε το γεγονός της ανάληψης αποφασιστικής δράσης από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία ως συμμάχων μας, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Τις προηγούμενες ημέρες η καγκελάριος είχε δηλώσει ότι η Γερμανία δεν θα ελάμβανε μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια κατά της Συρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τηλεφωνικά την γερμανίδα ομόλογό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πηγή: skai.gr