Άρχισαν οι απεργίες διάρκειας τριών μηνών των σιδηροδρομικών στη Γαλλία

Κυλιόμενες απεργίες που θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες άρχισαν σήμερα το πρωί οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη Γαλλία, σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις έως τώρα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας.

Τα τέσσερα συνδικάτα που καλύπτουν τον κλάδο προγραμματίζουν δύο 24 ώρες απεργίες ανά πέντε ημέρες έως το τέλος Ιουνίου.

Οι προαστιακές γραμμές που συνδέουν το Παρίσι με τα προάστια και εξυπηρετούν κάθε ημέρα εκατομμύρια εργαζόμενους αναμένεται να πληγούν βαριά από τις απεργίες, ενώ μόλις μία ανά οκτώ ταχείες TGV θα εκτελεί κανονικά το δρομολόγιο της.

Σοβαρά προβλήματα αναμένονται και στα τοπικά δρομολόγια στην επαρχία, όπου μόλις το 20% των τραίνων αναμένεται να λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει σταδιακά τη σιδηροδρομική αγορά. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι νέες προσλήψεις δεν θα γίνονται με τις προνομιακές συμβάσεις του παρελθόντος, ενώ σχεδιάζεται είσοδος του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο σε βάθος πενταετίας.

Οι απεργίες των σιδηροδρομικών αναμένεται να είναι μεγάλο τεστ για την επιρροή τόσο της γαλλικής κυβέρνησης όσο και των άλλοτε κραταιών συνδικάτων, τα οποία έχουν αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια.

Την τελευταία φορά που το Παρίσι συγκρούστηκε με τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών σχετικά με τα προνόμια που απολαμβάνουν, το 1995, η κυβέρνηση υπέστη ταπεινωτική ήττα, γεγονός που στιγμάτισε τη θητεία του τότε πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ.

Μόλις το 46% των Γάλλων θεωρούν πως οι απεργίες είναι «δικαιολογημένες», σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, αν και το ποσοστό των συμπαθούντων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Γαλλία