Σειρά απελάσεων Δυτικών διπλωματών από τη Ρωσία

Σε μπαράζ απελάσεων Δυτικών διπλωματών προχωρά η Ρωσία, συνεχίζοντας τα αντίποινα για την εκδίωξη περισσότερων από 150 διπλωματών της από τη Δύση την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την υπόθεση Σκρίπαλ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Sputnik, η Μόσχα έχει έως τώρα ζητήσει την απέλαση προσωπικού από τις αποστολές τουλάχιστον 18 χωρών, κυρίως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων
, εκδιώκονται διπλωμάτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας και των τριών βαλτικών χωρών.

Εκτός ΕΕ, απελάσεις διατάχθηκαν για διπλωμάτες του Καναδά, της Ουκρανίας, και της Μολδαβίας. Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει επίσης κληθεί ο πρέσβης της Αυστραλίας.

Έως τώρα οι ρωσικές ενέργειες αντανακλούν πλήρως σε αριθμούς τις απελάσεις που είχαν διατάξει οι εν λόγω χώρες τις προηγούμενες ημέρες.

Αντίθετα, η ρωσική πλευρά φαίνεται να κλιμακώνει
την πίεσή της στη Βρετανία, την οποία κατηγορεί πως υποκίνησε την αλυσίδα απελάσεων μέσω της υπόθεσης Σκρίπαλ.

Η Μόσχα ζήτησε από Λονδίνο να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στην πρεσβεία και στα δύο προξενεία της στο Γιεκατέρινμπουργκ και στο Βλαδιβοστόκ, ώστε το μέγεθος του προσωπικού στις βρετανικές αποστολές να ευθυγραμμιστεί με τον αριθμό εργαζόμενων που απασχολεί η Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Μόσχα έχει ήδη εκδιώξει 23 βρετανούς διπλωμάτες κι έχει αποσύρει τις άδειες λειτουργίας του βρετανικού γενικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη και του Βρετανικού Συμβουλίου στη Ρωσία.

Χθες η Ρωσία ζήτησε την απέλαση 60 διπλωματών των Ηνωμένων Πολιτειών και το κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία