Κλείσιμο

Μέρκελ: Απαράδεκτη η Άγκυρα στην Αφρίν– Δήλωση Ερντογάν και για το Μανμπίτζ

Την τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στη βόρεια Συρία καταδίκασε απερίφραστα την Τετάρτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική κάτω Βουλή.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας ήταν απαράδεκτες παρά τα συμφέροντα που έχει για την ασφάλειά της. Τις καταδικάζω απερίφραστα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και τις αεροπορικές επιθέσεις στην ανατολική Γούτα, δείχνοντας τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ. Κατηγόρησε παράλληλα και τη Ρωσία, λέγοντας ότι έχει «αναλάβει ρόλο παρατηρητή» των εξελίξεων στο θύλακα.

Ερντογάν «βλέπει» Μανμπίτζ


Στο μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε το βλέμμα του και στο επίσης ελεγχόμενο από τους Κούρδους Μανμπίτζ, υποστηρίζοντας ότι το YPG δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται σε αυτή την περιοχή της Συρίας, καθώς ανήκει σε αραβικό πληθυσμό που ζούσε στην πόλη και αναγκάστηκε να μετεγκατασταθεί από τις κουρδικές δυνάμεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ να πάρει «σαφή θέση κατά των αντιτουρκικών ανακοινώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης».

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι «τα όπλα που έστειλαν οι ΗΠΑ στην τρομοκρατική οργάνωση YPG κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας θα χρησιμοποιηθούν είτε κατά της Άγκυρας είτε κατά του Ιράν, καθώς δεν υπάρχει άλλος στόχος». «Η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να κάνει το ίδιο στη Ρωσία επειδή θα προκαλέσει το ξέσπασμα του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου» ανέφερε δε.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε «μια συνεννόηση, όχι σε συμφωνία» σχετικά με την Μανμπίτζ δήλωσε στο μεταξύ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: skai.gr