Κλείσιμο

Άγκυρα: Συλλήψεις για λαθρεμπόριο πυρηνικού υλικού που αξιοποιείται σε όπλα

Τέσσερα άτομα, άγνωστης εθνικότητας, συνέλαβαν τη Δευτέρα οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο επιχείρησης στην Άγκυρα για λαθρεμπορία πυρηνικών υλικών. Εντόπισαν κρύπτη όπου βρέθηκε η ποσότητα του πυρηνικού υλικού καλιφόρνιο, ένα ραδιενεργό μέταλλο, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 70 εκατ. δολάρια.

Το συγκεκριμένο πυρηνικό υλικό χρησιμοποιείται ως σκανδάλη έναρξης σχάσης σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, άλλα και για την παραγωγή πυρηνικών υλικών κατάλληλων για όπλα. Το 1 γραμμάριο αυτού του υλικού κοστίζει περί τα 4 εκατ. δολάρια.

Οι τέσσερις συλληφθέντες εκτιμάται ότι είναι μέλη μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης. Φέρονται να είχαν συμφωνήσει να πωλήσουν το υλικό αντί 72 δισεκ. δολαρίων.

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν πώς οι συλληφθέντες πήραν στα χέρια τους το επικίνδυνο υλικό, το οποίο παράγεται μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και ποιος ήταν ο αγοραστής. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το υλικό έχει παραχθεί στη Ρωσία. 

Το καλιφόρνιο είναι ραδιενεργό μέταλλο. Δημιουργήθηκε το 1950 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ στο Εργαστήριο Ακτινοβολιών.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνο υλικό, ειδικά το ισότοπο 252 που κατά τη διάσπαση του εκπέμπει πολλά νετρόνια. 

Παράγεται σε ποσότητες χιλιοστών του γραμμαρίου, διανέμεται από συγκεκριμένα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο και οι χρήσεις του είναι πολύ εξειδικευμένες.
Πηγή: skai.gr