Πέθανε ο σπουδαίος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ

Πέθανε στα 76 του ο σπουδαίος Βρετανός αστροφυσικός καθηγητής, Στίβεν Χόκινγκ, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της οικογένειάς του.

Ο Χόκινγκ ήταν γνωστός για την πρωτοποριακή του μελέτη πάνω στις μαύρες τρύπες και τη σχετικότητα καθώς επίσης και συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων, όπως η Σύντομη Ιστορία του Χρόνου.

Υπήρξε μάλιστα ο πρώτος που εισήγαγε τη θεωρία της κοσμολογίας ως αποτέλεσμα της ένωσης της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Ανακάλυψε επίσης ότι στις μαύρες τρύπες υπάρχει μία συνεχής διαρροή ενέργειας γεγονός που τις κάνει να εξαφανίζονται - ένα φαινόμενο που έγινε αργότερα γνωστό ως ακτινοβολία Χόκινγκ

Τα παιδιά του Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ, ανέφεραν ότι «ήταν σπουδαίος επιστήμονας και εξαιρετικός άνθρωπος».

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι, ο αγαπημένος μας πατέρας εφυγε από τη ζωή σήμερα. Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα ζουν για πολλά χρόνια. Το θάρρος και η επιμονή του με τη λαμπρότητα και το χιούμορ του ενέπνευσαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισαν μεταξύ άλλων τα παιδιά του σπουδαίου αστροφυσικού.

Ο Χόκινγκ είπε κάποτε μιλώντας για το σύμπαν: Δεν θα ήταν κάτι ιδιαίτερο, αν δεν αποτελούσε το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς.

Γεννημένος στην Οξφόρδη στις 8 Ιανουαρίου του 1942 από τον Φρανκ και την Ίζομπελ Χώκινγκ , ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Οκτώβριο του 1959 σε ηλικία 17 ετών.

Στα 22 του διαγνώστηκε με μια σπάνια νόσο των κινητικών νευρώνων (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση) και οι γιατροί του έδωσαν μόλις λίγα έτη ζωής.

Η ασθενειά του τον καθήλωσε σε αναπηρική πολυθρόνα και σταδιακά έχασε τη δυνατότητα να μιλάει χωρίς μηχανική υποστήριξη.


Πηγή: skai.gr