Ερντογάν: Κάποιοι ξεχνούν ότι γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο

Κλιμακώνει την προκλητική λεκτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο Σαγγάριο, όπου το 1921 ανακόπηκε η πορεία του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα, κ. Ερντογάν σημείωσε αιχμηρά πως «όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους […] ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα».

Όποιοι θέλουν να «φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους», και να διαβάσουν «κάποιο καλό βιβλίο ιστορίας αντί για παραμύθια», προσέθεσε.

Η τοποθέτηση Ερντογάν ήλθε στον απόηχο της δήλωσης του έλληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου πως εάν χρειαστεί οι Έλληνες θα μιμηθούν τους προγόνους τους και θα σταθούν απέναντι στους Τούρκους, δήλωσε που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε μάλιστα πως τα φυσικά σύνορα της Τουρκίας «είναι διαφορετικά και τα σύνορα της καρδιάς μας». «Η έννοια της Τουρκίας είναι πολύ πιο πέρα από τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», είπε.

Έστειλε χαιρετισμούς στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και σε άλλες βαλκανικές μουσουλμανικές κοινότητες εκτός Ελλάδος, όπως στο Σεράγεβο, στα Σκόπια, στην Πρίστινα και στο Μόσταρ.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η μουσουλμανική κοινότητα στη Θράκη συνιστά τουρκική μειονότητα ενώ η Αθήνα αντιτείνει πως οι τουρκογενείς είναι μόνο μία από τις τρεις συνιστώσες, μαζί με τους Ρομά και τους Πομάκους.

Ο κ. Ερντογάν πάντως
, αναφερόμενος πρωτίστως στην τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, υποστήριξε ότι η Άγκυρα «δεν επιβουλεύεται τα εδάφη οποιαδήποτε χώρας».
Πηγή: skai.gr