Guardian: Καλώς ήρθατε στο Limassolgrad

Στην πολυπληθή παρουσία Ρώσων στη Λεμεσό και στην έντονη οικονομική τους δραστηριότητα στην πόλη αναφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Καλώς ήρθατε στο Limassolgrad: η πόλη που πλουτίζει με ρωσικά λεφτά».

Θέλοντας να δώσει μία εικόνα της έντονης δραστηριότητας στη Λεμεσό, η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας κάνει αρχικά λόγο για οικοδομική άνθιση που τροφοδοτείται από χρήματα Ρώσων, οι οποίοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους και με τις θαλαμηγούς στη μαρίνα της πόλης.

Γίνεται αναφορά στα πολυώροφα κτίσματα που ανεγείρονται στη Λεμεσό, όπως και στο καζίνο που θα έχει κατασκευαστεί έως το 2021.

Σημειώνεται ότι πολλοί Ρώσοι που αγοράζουν ακίνητα «αγοράζουν για να φύγουν», με τις περισσότερες επαύλεις γύρω από τη μαρίνα να είναι άδειες.

Παράλληλα η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες ακινήτων και σκαφών δεν είναι πάντα εύκολο να ταυτοποιηθούν, καθώς για παράδειγμα οι θαλαμηγοί στη μαρίνα Λεμεσού είναι δηλωμένες υπό ονόματα εταιρειών.

Στέλεχος της εταιρείας διαχείρισης της μαρίνας δηλώνει στην εφημερίδα ότι στόχος είναι «να γίνουμε το Μόντε Κάρλο της ανατολικής Μεσογείου», προσθέτοντας ότι οι περισσότερες πελάτες αυτή τη στιγμή μιλούν ρωσικά.

Σημειώνεται επίσης ότι παρά τις απώλειες με το bail-in του 2013 αυτοί οι πλούσιοι αγοραστές παρέμειναν στην Κύπρο, η οποία έχει λάβει οικονομική ενίσχυση και γενικότερα από την αύξηση του τουρισμού.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό, η συντάκτρια σχολιάζει ότι η πόλη έχει προσλάβει το προσωνύμιο 'Limassolgrad' εν μέρει λόγω τη φήμης ότι αποτελεί κόμβο για υπεράκτιες ρωσικές χρηματοοικονομικές δραστηριότητες «και για όσους θέλουν να κρύψουν τα πλούτη τους».

Τονίζεται ότι λειτουργούν πλέον στη Λεμεσό ρωσικές εφημερίδες, ραδιοσταθμοί, σχολεία και εκκλησίες, πέρα από τα πολλά καταστήματα με πινακίδες στα ρωσικά.

«Ενώ η έμφαση στους εκπατρισμένους έχει οξυνθεί καθώς οι ερευνητές σφίγγουν τον κλοιό γύρω από ρωσικούς συνδέσμους του ενδότερου κύκλου του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι κυπριακές αρχές αδημονούν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους», αναφέρει το δημοσίευμα στη συνέχεια.

Ο επικεφαλής του κυπριορωσικού επιχειρηματικού συνδέσμου στη Λευκωσία δηλώνει προς επίρρωση αυτού ότι διοργανώνει περίπου έξι σεμινάρια κάθε χρόνο προβάλλοντας την Κύπρο σε όλη τη Ρωσία. Ο ίδιος επισημαίνει ότι με το Brexit να έρχεται, εργάζεται να προσελκύσει στην Κύπρο Ρώσους ολιγάρχες από το Λονδίνο.

Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στο πρόγραμμα απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου για όποιον ξένο επενδύσει 2 εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητη περιουσία. Τονίζεται ότι κατά παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, αυτό το «αμφιλεγόμενο» επιχειρηματικό μοντέλο απέφερε στην κυπριακή οικονομία περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το 25% του ΑΕΠ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός