Ν. Αφρική: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ζούμα

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, μετά την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος ANC να τον απομακρύνει από το αξίωμα.

Ο 75χρονος Ζούμα είπε ότι διαφωνεί με τον τρόπο που το ANC τον οδήγησε στην πρόωρη αποχώρηση μετά την εκλογή του Σίριλ Ραμαφόσα στη θέση του προέδρου του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Την Τρίτη, το κόμμα, του οποίου ηγετική μορφή υπήρξε ο Νέλσον Μαντέλα και το οποίο κυβερνά αδιάλειπτα τη Νότια Αφρική από το 1994, κάλεσε τον κ. Ζούμα, διά στόματος του γενικού του γραμματέα, Έις Μαγκασούλε, να παραιτηθεί, λόγω της εμπλοκής του ως υπόπτου σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίων πόρων.

Ο Τζέικομπ Ζούμα φερόταν να έχει δεχθεί να παραιτηθεί, αλλά να θέτει όρους η παραίτηση να γίνει σε έναν ορίζοντα τριμήνου έως εξαμήνου, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από το κόμμα.

Ο Ζούμα έφυγε από την προεδρία του ANC στις 18 Δεκεμβρίου του 2017 για να πάρει τη θέση του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ν. Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος θεωρείται και ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Ζούμα στην προεδρία της χώρας.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, μολονότι είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης, δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά από το κάτω σώμα του κοινοβουλίου, την Εθνοσυνέλευση.
Πηγή: skai.gr