Κλείσιμο

Μπόρις Τζόνσον: «Καταστροφικό λάθος» η παρεμπόδιση του Brexit

Μήνυμα προς τους πολέμιους του Brexit στη Βρετανία να αποδεχθούν τη βούληση του λαού, αλλά και κάλεσμα ενότητας ενόψει της εξόδου από την ΕΕ, απηύθυνε με ομιλία του ο Μπόρις Τζόνσον.

Η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών ήταν η πρώτη μίας σειράς ομιλιών με θέμα «Ο δρόμος προς το Brexit» που θα παραχωρήσουν κορυφαίοι Βρετανοί υπουργοί και η πρωθυπουργός Μέι τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Τζόνσον έστειλε αρχικά ένα αυστηρό μήνυμα στους υποστηρικτές της παραμονής της ΕΕ: «Φοβάμαι ότι κάποιοι γίνονται όλο και πιο αποφασισμένοι να σταματήσουν το Brexit, να ανατρέψουν το αποτέλεσμα δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 και να εμποδίσουν τη βούληση του λαού. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό λάθος που θα οδηγούσε σε μόνιμα και ανεξίτηλα αισθήματα προδοσίας. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε και δε θα το αφήσουμε να συμβεί».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημείωσε ότι για να καταστεί το Brexit εθνική επιτυχία, πρέπει οι υποστηρικτές του να τείνουν χείρα φιλίας σε εκείνους που ακόμα ανησυχούν για το μέλλον εκτός ΕΕ και να τους πείσουν ότι οι φόβοι τους είναι αβάσιμοι και ότι το Brexit «δεν είναι λόγος να φοβόμαστε, αλλά να ελπίζουμε».

Εκθέτοντας, όπως είπε, μία φιλελεύθερη επιχειρηματολογία υπέρ του Brexit, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει τη διάρρηξη των σχέσεων με τους Ευρωπαίους, αλλά την ελευθερία να διαμορφώνει τις σχέσεις που επιθυμεί με τον υπόλοιπο κόσμο και τη δυνατότητα να καθορίζει τον τρόπο διακυβέρνησής της. Διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία δε θα απομονωθεί και ότι δε θα σταματήσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα και ασφάλεια της Ευρώπης.

Στέλνοντας επίσης ένα μήνυμα σε εκείνους τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, όπως πρωτίστως ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Έχετε παρακαλώ υπόψη ότι τα οικονομικά οφέλη της συμμετοχής εκεί δεν είναι καθόλου όσο εμφανή ή αναντίρρητα όσο κάποιες φορές παρουσιάζεται».

Παρέπεμψε στην ταχύτερη ανάπτυξη των βρετανικών εξαγωγών προς χώρες εκτός ΕΕ τα τελευταία χρόνια και συμπλήρωσε: «Μόνο ανακτώντας τον έλεγχο των νόμων μας θα έχουν οι βρετανικές εταιρείες και επιχειρηματίες την ελευθερία να καινοτομούν, χωρίς τον κίνδυνο να πρέπει να συμμορφωθούν με κάποια οδηγία που κατασκευάζεται στις Βρυξέλλες, κατόπιν παραίνεσης κάποιας ομάδας πίεσης με σκοπό να εμποδιστεί ένας Βρετανός ανταγωνιστής.

»Θα ήταν μη ανεκτό, μη δημοκρατικό και θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για εμάς να κάνουμε σοβαρές συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου. Μόνο ανακτώντας τον έλεγχο του ρυθμιστικού πλαισίου και του καθορισμού των δασμών μας μπορούμε να κάνουμε αυτές τις συμφωνίες και να αξιοποιήσουμε τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία».

Σήμερα, παράλληλα, δημοσιοποιείται έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων που προειδοποιεί ότι «οι καθυστερήσεις, η αβεβαιότητα και η υποχρηματοδότηση» από την κυβέρνηση στην προετοιμασία για το Brexit αφήνουν τα σύνορα της χώρας και το μεταναστευτικό σύστημα απροετοίμαστα για την έξοδο από την ΕΕ.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.


Πηγή: skai.gr