Στοχοποιούνται οι Ρομά στη Σλοβακία;

Διαξιφισμούς προκαλεί στη Σλοβακία ένα νέο νομοθετικό πακέτο με το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ επιδιώκει την πάταξη της «εγκληματικότητας των Ρομά».

Ορισμένοι επικροτούν την υπουργική πρωτοβουλία, άλλοι κάνουν λόγο για νόμους που ισχύουν ειδικά και μόνο για τη συγκεκριμένη φυλετική ομάδα και ως εκ τούτου είναι ρατσιστικοί απέναντι στη μειονότητα των Ρομά.

Η Ιβέτα Ρουσίνοβα, δήμαρχος της μικρής σλοβακικής πόλης Κρόμπαχι, δεν αντιλαμβάνεται προς τι όλες οι αντιδράσεις ενάντια στα αμφιλεγόμενα σχέδια. «Η πρόληψη μίας αξιόποινης πράξης είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σωστή. Κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα», τονίζει.

Η προσέγγιση της δημάρχου δεν βρίσκει πάντως σύμφωνο τον εντεταλμένο της σλοβακικής κυβέρνησης για τα ζητήματα των Ρομά στη χώρα. Ο Άμπελ Ραβάς επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν καταρχήν να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στις φυλετικές ομάδες εντός της κοινωνίας, στη συνέχεια να χαρακτηρίζουμε δράστες τα μέλη μιας συγκεκριμένης ομάδας και ακολούθως να θεσπίζουμε πακέτο νόμων εναντίον της. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Φτώχεια και εξαθλίωση στους οικισμούς των Ρομά


Γεγονός είναι ότι το νομοθετικό πακέτο που προωθεί ο σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών προκαλεί διαξιφισμούς. Ο ίδιος είναι πάντως πεπεισμένος για την ορθότητα του εγχειρήματος.

«Είναι αναπόφευκτο να αναλάβουμε δράση ώστε να απαλλάξουμε τους πολίτες από την καθημερινή μικροεγκληματικότητα, είτε πρόκειται για μικροκλοπές, είτε διατάραξη της δημόσιας τάξης, είτε παραβίαση των διατάξεων που εγγυώνται την ομαλή συμβίωση των πολιτών», υπογραμμίζει ο Ρόμπερτ Κάλινακ.

Ο σλοβάκος υπουργός δίνει έμφαση στους φτωχικούς και απομακρυσμένους οικισμούς των Ρομά, στα προάστια πόλεων και κοινοτήτων. Στη Σλοβακία υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια γκέτο, ειδικά στα ανατολικά της χώρας. Οι κάτοικοί τους είναι άνεργοι με μοναδικό εισόδημα τα κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα τέκνων. Η φτώχεια διαιωνίζεται, τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο και οι νέοι δεν έχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης.

Ο σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών θέλει, μεταξύ άλλων, να φτιάξει ειδικά αστυνομικά τμήματα στους οικισμούς των Ρομά. Ακόμη επιδιώκει να διευρύνει το δικαίωμα επέμβασης των αστυνομικών και να μειώσει το όριο ποινικής ανηλικότητας στα 14 χρόνια.

Κι ενώ οι απόψεις για τη νομοθετική πρωτοβουλία διίστανται, ο Λάντισλαβ Ρίχτερ, πρόεδρος του Συμβουλίου των ΜΚΟ για τα δικαιώματα των Ρομά, μάλλον αμφιταλαντεύεται.

«Βεβαίως και νιώθω ότι γίνονται διακρίσεις. Αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να πούμε ανοιχτά ότι υπάρχουν αξιόποινες πράξεις στους οικισμούς των Ρομά. Η εγκληματικότητα εκεί είναι υψηλή και αυξάνεται διαρκώς», είπε.


Πηγή: Deutsche Welle - Πέτερ Λάνγκε (Dradio) / Άρης Καλτιριμτζής