Γαλλία: Το Παρίσι επιβάλλει την τάξη στο Καλαί

Τουλάχιστον 22 τραυματίες, μερικοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν και την Ερυθραία στο Καλαί της Γαλλίας, την Πέμπτη και Παρασκευή. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές στα επεισόδια συμμετείχαν συνολικά 100 άτομα. Αφορμή για τις συγκρούσεις ήταν η ένοπλη επίθεση ενός Αφγανού εναντίον μετανάστη από την Ερυθραία.

Προσδοκίες στους πρόσφυγες καλλιέργησαν οι δηλώσεις Μακρόν


Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, αποφασισμένος να επιβάλλει την τάξη, απέστειλε στην περιοχή δυο επιπλέον μονάδες ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα τα όργανα τάξης στο Καλαί να υπερέχουν πλέον σε αριθμό των περίπου 700 μεταναστών.

Οι εντολές είναι ξεκάθαρες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθούν ξανά νέοι αυτοσχέδιοι προσφυγικοί καταυλισμοί. Με συνοπτικές διαδικασίες αστυνομικοί ξήλωσαν αυτοσχέδιες σκηνές και παράγκες. Τακτικές που χαρακτηρίζονται «απάνθρωπες» από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, από τις οποίες πληροφορούμαστε ότι οι πρόσφυγες θάβουν στο χώμα ότι πολύτιμο φέρουν μαζί τους. Από τις οργανώσεις προέρχεται και η πληροφορία ότι η τελευταία μεγάλη συρροή προσφύγων και μεταναστών στο Καλάι παρατηρήθηκε μετά την εκεί επίσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 18 Ιανουαρίου. Και αυτό εξ’ αιτίας της ελπίδας που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ότι το ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από κοινού με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Πηγή: Πηγή: DW - Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι