Παραιτήθηκε Βρετανός λόρδος υφυπουργός επειδή καθυστέρησε σε συνεδρίαση

Την έκπληξη των συναδέλφων του στη Βουλή των Λόρδων προξένησε το απόγευμα της Τετάρτης ο Υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της βρετανικής κυβέρνησης λόρδος Μπέιτς, υποβάλλοντας την παραίτησή του λόγω καθυστέρησης άφιξής του σε συνεδρίαση του σώματος.

Η καθυστερημένη άφιξη του 56χρονου λόρδου και πρώην βουλευτή των Συντηρητικών σήμαινε ότι δεν ήταν παρών για να απαντήσει σε ερώτηση που του υπέβαλε αναφορικά με θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου του η βαρόνη Λίστερ των Εργατικών.

Όταν μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας ο λόρδος Μπέιτς ζήτησε το λόγο. Ξεκίνησε λέγοντας ότι ήταν προνόμιό του να απαντά εκ μέρους της κυβέρνησης από το βήμα της Άνω Βουλής στις θεμιτές ερωτήσεις του σώματος. Πρόσθεσε ότι πάντα πίστευε πως τα μέλη της κυβέρνησης και του νομοθετικού σώματος πρέπει να ανταποκρίνονται στα υψηλότερα πρότυπα ευγένειας και σεβασμού.

«Ντρέπομαι βαθιά», συνέχισε ο λόρδος Μπέιτς και αφού απολογήθηκε στη βαρόνη Λίστερ ανακοίνωσε ότι υποβάλει την παραίτησή του με άμεση ισχύ, φεύγοντας από την αίθουσα υπό τα έκπληκτα βλέμματα των συναδέλφων του, που τον καλούσαν να αναθεωρήσει.

Οι Εργατικοί τον κάλεσαν να ανακαλέσει την παραίτησή του λέγοντας ότι η καθυστέρησή του ήταν μία «μικρή αγένεια» στην οποία όλοι μπορούν να υποπέσουν και ότι μία απολογία θα αρκούσε. Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ γνωστοποίησε ότι η παραίτηση δεν έγινε δεκτή, χαρακτηρίζοντάς την «περιττή».

Ο λόρδος Μπέιτς, ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Βουλή των Λόρδων, δεν έχει για την ώρα σχολιάσει την κίνησή του, ωστόσο η ευθιξία του έχει σχολιαστεί θετικά από τους Βρετανούς.

Σημειώνεται ότι το 2016 είχε παραιτηθεί από τη θέση του Υφυπουργού Εσωτερικών για να συμμετάσχει σε πεζοπορία στη Λατινική Αμερική με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη UNICEF, αλλά και για την προώθηση της έννοιας της Ολυμπιακής εκεχειρίας. Είχε διανύσει απόσταση 3.200 και περισσότερων χιλιομέτρων περπατώντας από το Μπουένος Άιρες έως το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τον Απρίλιο του 2011, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ο λόρδος Μπέιτς είχε περπατήσει την απόσταση των 5.632 χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία έως το Γουέστμινστερ με σκοπό να προβάλει ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ολυμπιακή εκεχειρία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο