Κλείσιμο

Πληροφορίες για επίσκεψη του γγ του NATO στα Σκόπια τον Ιανουάριο

Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει στις 17 και 18 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδει η σκοπιανή εφημερίδα Nezavisen Vesnik, τη στιγμή που εντείνονται οι προσπάθειες για επίλυση του ονοματολογικού.

Εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη γενικού γραμματέα της Συμμαχίας στα Σκόπια από το 2014. Τον περασμένο Ιούνιο ο επικεφαλής του NATO υποδέχτηκε στις Βρυξέλλες τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ φέρεται να έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον νέο ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι, Ενδέχεται μάλιστα να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως η είσοδος της ΠΓΔΜ στο NATO έχει μπλοκαριστεί από το 2008 όταν η Ελλάδα έθεσε ως προαπαιτούμενο την επίλυση της ονομασίας, θέση που έγινε δεκτή από τη Συμμαχία. Τα Σκόπια έχουν προωθήσει ως ενδιάμεση λύση την είσοδο στο NATO με την προσωρινή ονομασία «Μακεδονία», πρόταση που ωστόσο έχει απορριφθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Οι πληροφορίες για επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην ΠΓΔΜ έρχονται τη στιγμή που Αθήνα και Σκόπια προσπαθούν να δρομολογήσουν την επίλυση του ονοματολογικού εντός του 2018. Ο επόμενος γύρος επαφών ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο χωρών και τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κοτζιάς έχει διαμηνύσει πως η ελληνική πλευρά επιδιώκει «λύση-πακέτο», η οποία πέραν της ονομασίας θα τακτοποιεί σειρά εμπορικών χρήσεων και άλλα παράγωγα.

Το ονοματολογικό έχει έλθει στο προσκήνιο του ελληνικού πολιτικού διαλόγου μετά την δήλωση του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι δεν θα στηρίξει ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Ο κ. Καμμένος βασίζει τη στάση του στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών του 1992, όποτε και υιοθετήθηκε η εν λόγω γραμμή.

Ωστόσο, κ. Κοτζιάς έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνηση μπορεί να παρακάμψει τυχόν αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθώς αυτό που απαιτείται είναι πλειοψηφία βουλευτών κι όχι κομμάτων. Στην πράξη όμως αυτό σημαίνει πως εάν το θέμα φτάσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χρειαστεί ψήφο στήριξης ή αποχή από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αδυνατεί ή αρνείται να εκφράσει κοινή θέση, με την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη να δηλώνει σήμερα στον ΣΚΑΪ πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα προτού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διευθετήσουν τις διαφορές τους.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα αποδεχτούν τυχόν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την επίλυση του ονοματολογικού και ο κ. Κοτζιάς έχει αρνηθεί κάθε υπόνοια ότι η διαφωνία με τον κ. Καμμένο μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ