ΗΑΕ κατά Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα ηγηθεί του αραβικού κόσμου

Νέα κόντρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με άλλη χώρα, αυτή τη φορά με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η Τουρκία δεν θα ηγηθεί του αραβικού κόσμου» διεμήνυσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Άνουαρ Γκαργκάς.

Πρόκειται για το πρώτο σχόλιο που γίνεται από το Άμπου Ντάμπι για την Άγκυρα μετά τον καβγά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την αναπαραγωγή ενός μηνύματος στο Twitter από τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων που ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε ύβρη.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε πως οι αραβικές χώρες είναι ανάγκη να συνασπισθούν γύρω από τον «αραβικό άξονα» της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

«Η σεχταριστική και μεροληπτική άποψη δεν είναι αποδεκτή εναλλακτική επιλογή και ο αραβικός κόσμος δεν πρόκειται να τεθεί υπό την ηγεσία της Τεχεράνης ούτε της Άγκυρας», έγραψε στην επίσημη σελίδα του στο Twitter.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Άγκυρα, αφού ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχαγιάν αναμετέδωσε ένα μήνυμα στο Twitter που κατηγορούσε τα τουρκικά στρατεύματα ότι πριν από έναν αιώνα είχαν λεηλατήσει την ιερή πόλη της Μεδίνας.

Η κατηγορία έκανε τον Ερντογάν να ξεσπάσει. «Κάποιοι αναιδείς φθάνουν να κατηγορούν τους προγόνους μας για κλοπή... Τι έχει χαλάσει αυτόν τον άνθρωπο; Τον έχει χαλάσει το πετρέλαιο, το χρήμα που έχει», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων.

Η διπλωματική ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΑΕ έχει κλιμακωθεί αφότου οι χώρες του Κόλπου που περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και τα Εμιράτα, έκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Η στάση αυτή δεν υποστηρίχθηκε από την Άγκυρα, η οποία στηρίζει τη Ντόχα, ενώ κάνει λόγο για υποτιθέμενη συμμετοχή των ΗΑΕ στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.
Πηγή: AΜΠΕ - skai.gr