ΗΠΑ: Το Κογκρέσο θέλει να μάθει για τις επαφές του Τραμπ με τον Καβελάτζε

Οι Επιτροπές Πληροφοριών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ανέκριναν κεκλεισμένων των θυρών τον Ηρακλή Καβελάτζε, έναν επιχειρηματία που είχε συναντήσει για πρώτη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ το 2013, για να διαπιστωθεί εάν συνέβαλε να οργανωθεί μια συνάντηση ανάμεσα σε Ρώσους και τον μεγαλύτερο γιο του νυν Αμερικανού προέδρου όταν διεξήγε την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, σύμφωνα με τέσσερις πηγές ενήμερες για το θέμα.

Η συνάντηση στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, στην οποία συμμετείχαν ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος και διάφοροι σύμβουλοι του τότε υποψηφίου, βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών του Κογκρέσου και του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για το κατά πόσον υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην εκστρατεία του ρεπουμπλικάνου και τη Μόσχα όταν αυτή επεδίωκε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Ρωσία διαψεύδει την κατηγορία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών
ότι αναμίχθηκε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος Τραμπ διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη με τη Μόσχα.

Οι δύο επιτροπές υπέβαλαν ερωτήσεις πρόσφατα στον Καβελάτζε, αμερικανό πολίτη γεννημένο στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας, ανέφεραν οι πηγές. Ο Καβελάτζε εκπροσωπεί στις ΗΠΑ την εταιρία του αζερμπαϊτζανού ολιγάρχη Αράς Αγκαλάροφ που ειδικεύεται στα ακίνητα, την Crocus Group.

Οι επιτροπές γνώριζαν πως ο Καβελάτζε συμμετείχε στη συνάντηση της 9ης Ιουνίου 2016, αλλά το ενδιαφέρον τους για αυτόν εντάθηκε όταν έμαθαν ότι βρισκόταν επίσης σε ένα ιδιωτικό δείπνο με τον Τραμπ και τον Αγκαλάροφ το 2013, όταν γιόρταζαν μια συμφωνία για να διοργανωθεί ο διαγωνισμός Μις Υφήλιος εκείνης της χρονιάς—ο οποίος ανήκε στον Αμερικανό—στη Μόσχα, ανέφεραν οι τέσσερις πηγές.

Τα μέλη των επιτροπών ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το εύρος των επαφών του Καβελάτζε με την οικογένεια του Τραμπ και εάν είχε πιο ενεργό ρόλο από ό,τι πιστευόταν ως τώρα στην προετοιμασία της συνάντησης στον Πύργο Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Το γραφείο του Μάλερ επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Σκοτ Μπάλμπερ, δικηγόρος στη Νέα Υόρκη που εκπροσωπεί τον Καβελάτζε, επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του βρισκόταν πράγματι τόσο στο δείπνο στο Λας Βέγκας, όσο και στη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, αλλά τόνισε ότι δεν κανόνισε εκείνος τη δεύτερη συνάντηση. Ο γαμπρός του Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, άλλα στελέχη της εκστρατείας του Τραμπ, καθώς και η ρωσίδα δικηγόρος Νατάλια Βεσελνιτσκάγια συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή.

Σύμφωνα με τον Μπάλμπερ οι επιτροπές ήθελαν να ακούσουν τι είχε να πει ο Καβελάτζε ως μάρτυρας και δεν τον θεωρούν ύποπτο. «Κανένας δεν μου έχει πει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αυτόν άλλο πέρα από την ιδιότητά του ως αυτόπτη μάρτυρα», ανέφερε ο δικηγόρος του.

Οι δικηγόροι του Τραμπ του νεότερου και του Κούσνερ δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκαν σχόλια για τις επαφές τους με τον Καβελάτζε. Ένας δικηγόρος του προέδρου Τραμπ απέφυγε επίσης να κάνει σχόλια.

Μια φωτογραφία από το δείπνο του 2013, όταν ακόμη ανήκε στον Τραμπ ο διαγωνισμός Μις Υφήλιος, εικονίζει τον Αγκαλάροφ και τον γιό του Εμίν, ποπ τραγουδιστή, μαζί με τον Τραμπ, δύο συνεργάτες του και άλλους στο τραπέζι. Ένα άλλο στιγμιότυπο εικονίζει τον Καβελάτζε να στέκεται πίσω από τον Τραμπ και τον Εμίν Αγκαλάροφ καθώς συζητούν.

Τις φωτογραφίες ανακάλυψε ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και μπλόγκερ, ο Σκοτ Στέντμαν, ο οποίος τις ανήρτησε την 22α Νοεμβρίου.

Ο Αράς Αγκαλάροφ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας των ακινήτων, δραστηριοποιείται κυρίως στη Ρωσία. Τον Οκτώβριο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν του απένειμε το μετάλλιο της Τάξεως της Τιμής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν
ανέφεραν ότι η ομάδα του Μάλερ και οι επιτροπές αναζητούν στοιχεία για οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ και τη δημοσιοποίηση, έξι εβδομάδες αργότερα, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν κλαπεί από τους εξυπηρετητές οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Θέλουν επίσης να εξακριβώσουν εάν συζητήθηκε στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη η άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, κάτι που αποτελούσε κορυφαία προτεραιότητα για τον Πούτιν, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο Ρομπ Γκόλντστοουν, ένας Βρετανός που ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, είχε πει στον Τραμπ τον νεότερο πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ότι η ρωσίδα δικηγόρος Βεσελνιτσκάγια θα του παρέδιδε αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με δωρεές σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που συνδεόταν με την αντίπαλο του Τραμπ, τη Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα ο ίδιος ο Τραμπ τζούνιορ.

Αρχικά, ο Τραμπ ο νεότερος είχε ισχυριστεί ότι η συνάντηση αφορούσε υιοθεσίες παιδιών από τη Ρωσία, αλλά αργότερα παραδέχθηκε ότι συζητήθηκαν οι υποσχέσεις της Βεσελνιτσκάγια για πληροφορίες σχετικά με τις δωρεές προς το φιλανθρωπικό ίδρυμα της Κλίντον. Είπε πως δεν έλαβε τελικά πληροφορίες.

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας την 7η Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ ο νεότερος ανέφερε ότι ο Γκόλντστοουν και η Βεσελνιτσκάγια βρίσκονταν σε μια αίθουσα συνεδριάσεων μαζί του, όπως και ο Καβελάτζε κι ένας διερμηνέας.

Κατά τον Μπάλμπερ, ο Καβελάτζε πήγε στη συνάντηση περιμένοντας ότι θα χρειαζόταν να κάνει διερμηνεία, αλλά δεν χρειάστηκε επειδή η Βεσελνιτσκάγια έφερε δικό της διερμηνέα.
Πηγή: skai.gr