Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές που έγιναν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την αξίωση του Ισραήλ ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσά του και οι προκάτοχοι του κ. Τραμπ έχουν παραπέμψει το ζήτημα σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Εάν ο κ. Τραμπ αποφασίσει να αποκλίνει από αυτές τις παγιωμένες γραμμές θα προκαλέσει την οργή των Παλαιστίνιων, οι οποίοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους, αλλά και του ευρύτερου αραβικού κόσμου, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Οι αξιωματούχοι που έκαναν τις διαρροές διευκρίνισαν πως έως τώρα δεν υπάρχει οριστική απόφαση και τα σχέδια του κ. Τραμπ δεν αποκλείεται να αλλάξουν.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του ο κ. Τραμπ είχε διαβεβαιώσει ότι θα διέτασσε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όμως έως τώρα έχει αποφύγει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του.

Το 1995 το Κογκρέσο των ΗΠΑ πέρασε νόμο που υπαγορεύει την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, όμως όλοι οι έως τώρα πρόεδροι αναστέλλουν την ισχύ του εν λόγω νόμο κάθε εξάμηνο.

Αρμόδιος στην κυβέρνηση Τραμπ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων είναι ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.
Πηγή: skai.gr