KOΣΜΟΣ


Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων της Ε.Ε. στη Σαουδική Αραβία

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Υεμένη, που θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες, προβλέπει μεταξύ άλλων την «επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων της Ε.Ε. σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας» λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα.

 
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Υεμένη, που θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες, προβλέπει μεταξύ άλλων την «επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων της Ε.Ε. σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας» λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα.

Ο πόλεμος στην Υεμένη και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης χθες βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρών ήταν ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, «να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου". Το ψήφισμα υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο Επίτροπος Στυλιανίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη, με 19 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση και πάνω από 7 εκατομμύρια στα πρόθυρα λιμού. Ο Χ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος , όσο και η Ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. επιθυμούν να βρεθεί τρόπος για να δοθεί τέλος σε αυτήν την τραγωδία.

Μεταξύ άλλων, ο Χ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Υεμένη που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια -από τα τέλη Μαρτίου του 2015- έχει ευνοήσει τους λαθρέμπορους όπλων που διακινούν οπλισμό από παράνομους διαύλους. Τόνισε ακόμη ότι η Αλ Κάιντα και το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος έχουν βρει εύφορο έδαφος στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας ενώ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία και το Ιράκ. Όπως σημείωσε ο Χ. Στυλιανίδης, αυτό συμβαίνει μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από μια θαλάσσια διαδρομή από την οποία διέρχεται το 10% του παγκόσμιου εμπορίου. «Σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατό να ρισκάρουμε να υπάρξει μια ευρύτερη ρήξη και κρίση στην περιοχή, κάτι τέτοιο θα ήταν παγκόσμια απειλή», ανέφερε ο Χ. Στυλιανίδης.

Καταλήγοντας, ο Χ. Στυλιανίδης υπενθύμισε στην Ολομέλεια του ΕΚ ότι οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία απαιτεί την ομοφωνία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίησή του για τη συζήτηση στο ΕΚ, λέγοντας ότι αποτελεί κοινό στόχο να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Υεμένη.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Κελάμ Τιούνε (Εσθονία), τόνισε ότι στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία, με περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και νερού και 130 παιδιά να πεθαίνουν καθημερινά από τον λιμό. Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ ζήτησε να δοθεί νέα ώθηση για ειρηνική διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, ο Μποστινάρου Βίκτορ (Ρουμανία), ανέφερε ότι «στην Υεμένη που είναι από τις φτωχότερες χώρες εξακολουθεί να μαίνεται ο λιμός και η ατιμωρησία». Ο ίδιος ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία στην οποία χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να πωλούν όπλα, σκοτώνει αμάχους. «Γιατί κάνουμε τα στραβά μάτια και γιατί τάσσονται με το πλευρό της Σαουδικής Αραβίας και μετατρέπουν την Υεμένη σε εξαθλιωμένη χώρα;» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία έχει διαπράξει εγκλήματα, αποκλείοντας τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Υεμένης, καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Από την πλευρά των Πρασίνων, η Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ (Γερμανία) κάλεσε την Ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φ. Μογκερίνι να θέσει στο Συμβούλιο της ΕΕ ζήτημα επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιτρέπουν να συνεχίζεται ο πόλεμος στην Υεμένη, με την πώληση όπλων. Όποιος δίνει όπλα σε εμπόλεμες πλευρές είναι συνυπόλογος», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής των πρασίνων, ζητώντας να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Σαουδική Αραβία που βομβαρδίζει αδιακρίτως προκαλώντας χιλιάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης.


 
Σ.Αραβία: Οι εξελίξεις μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Tο μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, προκάλεσαν οι...
17.09.2019, 05:24
ΟΗΕ: Δεν λάβαμε επίσημη ενημέρωση για σχέδια ανοίγματος των Βαρωσίων
Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, είπε ο εκπρόσωπος του...
17.09.2019, 03:45
Ισπανία: 66χρονος Ολλανδός αγνοείται μετά τις πλημμύρες
Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών της Ισπανίας διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό ενός 66χρονου Ολλανδού, που...
17.09.2019, 03:35
Κάμερον: Ο Τζόνσον πίστευε ότι το Brexit θα συντριβεί στο δημοψήφισμα του 2016
Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες ότι ο Μπόρις Τζόνσον ποτέ δεν πίστευε στον αγώνα...
17.09.2019, 02:15
Τραμπ: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτώ τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Η εφημερίδα Joongang Ilbo, επικαλούμενη διπλωματική πηγή, τόνισε νωρίτερα χθες ότι ο Κιμ έστειλε τον...
17.09.2019, 01:51
Πούτιν προς Σ. Αραβία: Αγοράστε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε σήμερα στη Σαουδική Αραβία να αγοράσει ένα ρωσικό...
17.09.2019, 00:36
Τραμπ: Φαίνεται ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε απόψε ότι «φαίνεται πως το Ιράν» είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις...
16.09.2019, 23:32
ΝΑΤΟ: Ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για "τον κίνδυνο κλιμάκωσης" μετά τις...
16.09.2019, 22:21
Ροχανί: «Ανταποδοτικό μέτρο» η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε απόψε ότι οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco...
16.09.2019, 21:50
Επανεμφανίστηκε ο Μπαγκντάντι: Προειδοποιεί για επιχειρήσεις τζιχαντιστών
Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα του Μπαγκντάντι από τον Απρίλιο.
16.09.2019, 21:46

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »