Στα Paradise Papers η Madonna και ο Bono

Μετά τον οδηγό αγώνων της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον, οι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, Μαντόνα και Μπόνο, εμπλέκονται στις τελευτείες αποκαλύψεις των Paradise Papers για πρακτικές φοροαποφυγής σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με την ICIJ, ο Μπόνο είναι μέτοχος σε μια μαλτέζικη επιχείρηση που έχει επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία. Αυτό έγινε μέσω μιας λιθουανικής εταιρείας συμμετοχών που είχε καταφύγει σε αμφιλεγόμενες πρακτικές. 

Η Μαντόνα εμφανίζεται ως μέτοχος σε εταιρεία παροχής ιατρικής βοήθειας στις Βερμούδες. Η εταιρεία αυτή είχε εγγραφεί στα μητρώα το 1997 και έκλεισε το 2013.

Όσο για τον Λιούις Χάμιλτον, τετράκις πρωταθλητή κόσμου της F1, φέρεται πως χρησιμοποίησε μια εταιρεία βιτρίνα στο νησί Μαν για να μην καταβάλει ΦΠΑ για την αγορά ενός καινούριου ιδιωτικού τζετ αξίας άνω των 18 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν κατέβαλε φόρους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Guardian.

Ο Βρετανός πρωταθλητής της Mercedes, έχει αποφασίσει να απαντήσει σχετικά. Εκπρόσωπός του δήλωσε: «Ως παγκόσμιος αθλητής που πληρώνει φόρους σε μεγάλο αριθμό χωρών, ο Λιούις βασίζεται σε μια ομάδα επαγγελματιών συμβούλων για τη διαχείριση των οικονομικών του υποθέσεων. Όλα αυτά έχουν γίνει στο φως του ήλιου και το ζήτημα βρίσκεται τώρα στα χέρια των δικηγόρων του».

Μεγάλες πολυεθνικές πάντως, των οποίων οι δραστηριότητες έγιναν αντικείμενο αναφοράς στα Paradise Papers υπεραμύνονται των κινήσεων αυτών, εξηγώντας πως δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό.

Η Apple εξηγεί πως οι φορολογικές διευθετήσεις της είχαν ως βασικό κίνητρο την καταβολή, όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των φόρων, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: skai.gr